28.03.2024
Najnovije vijesti

Kompanj bolting expedition 2013

Evo jednog simpatičnog filmića o grupi talijanskih penjača, koji su tokom zime u Kompanju opremili petnaestak novih smjerova: Ghey Team in action !!!!

9 comments

  1. Ovo divljaštvo je uistinu moguće samo u jednoj divljoj države poput ‘Rvacke. Jako me zanima, ajde penjači informirajte me, da li Hrvati, Slovenci, Austrijanci, Klingonci….mogu ovo raditi po talijanskim penjalištima, jer u jednom trenutku će doći do “čuđenja naroda” kada netko odluči da je naprosto dosta. Kompanj je inače na privatnom zemljištu.

    • zagrebclimbing

      Penjalište Kompanj uređuje se pod kontrolom TZ Buzet koja je kupila materijal kako za Kompanj, tako i za Kamena vrata. TZ Buzet je sufinancirala ( novcem dobivenim od ministarstva turizma) čišćenje podnožja stijene. Vlasinici parcela nemaju ništa protiv penjanja i pravljenja smjerova, osim da im bivakiraju na livadi iznad sela ( što naši vole raditi…). Naravno bacanje smeća isto ulazi u kategoriju : ne raditi. Kao i parkiranje izvan označenog parkirališta.
      Dečki su zapravo napravili uslugu lokalnim penjačima jer je taj dio stijene bio u planu za opremanje putem velike bolting akcije potpomognute novcem Ministarstva turizma.

  2. Da li je uistinu potrebno spitati smjeri na gusto samo da im se poveća broj, ili bi pametnije bilo urediti najljepše linije i ostaviti malo te divlje prirode zbog koje, barem se nadam, penjači i odlaze na nove “nekomercijalizirane” destinacije. Zar nije cilj sačuvati to stijenje i za neke buduće penjače, a ne odsvega napraviti “masovku”. Rezultat su izglačane smjeri, devastacija okoliša, a potom i napuštanje “hit” penjališta na kojima onda ostane samo hrpa željeza. Upravo se to dogodilo Arcu. Malo penjačke etike ne bi falilo. I da, još čekam odgovor na upit da stranci spitaju u Italiji, Francuskoj…Moje je pitanje naravno retoričko, a vjerujem da svi znaju odgovor. A o takvim uslugama mogu samo reći da se uglavnom u konačnici skupo plate.

    • Dijelom se slažem s Vesnom, stranci koji dolaze spitati u ovim komandos akcijama znaju napraviti i prilično medvjeđu uslugu lokalcima. Na Hvaru imamo jednu od najljepših sijena uz more, niti 20 metara od morske linije, zabušenu ekspanzivnim spitovima u jednoj takvoj akciji, baš od talijana. Sad moramo čupati te spitove vani, jer su krenuli hrđati nakon pola godine zbog neadekvatnog kontinentalnog materijala.

      Al ne bi toliko dramatizirao, malo ćemo više vremena potrošiti i izvaditi te spitove…

  3. zagrebclimbing

    Stvar je u tome da onda svi navale na te najljepše linije i svi kukaju kak je gužva. Ovako sa većom ponudom smjerova navala na jedne te iste smjerove se smanjuje pa će zapravo kasnije postati izlizani.
    Glede stranaca: Svi rado idemo u Kompanj. A tko ga je opremio ? Austrijanci. Ne smeta nas to kad ostavljaju svoj materijal da bi mi penjali. Malo tko je od nas radio smjerove, još manje vani da bi mogao odgovoriti na retoričko pitanje na koje se “zna” odgovor. Nije problem nigdje pa ni kod nas jel spitaju stranci ili Klingonci ako to ne rade mimo nekih pravila, u zaštićenim područjima, bez kontakta s lokalnim penjačima i sl. Jer kako objasniti činjenicu da širom svijeta , gotovo svaki dan u vijestima čitamo da je Ondra u Španjolskoj zabušio projekt, sada vozi s kombijem spitova za Flatanger, Huber opremio La Ramblu, Njemci na Siciliji opremili 200 smjerova. U Turskoj pola penjališta opremili Njemci. Dakle sve stranci u stranim zemljama, ali poštujući lokalnu etiku i lokalnu penjačku zajednicu ili zakone. Problem je kad opreme penjalište ( Brela npr. ) pa ti j……. mater kad tražiš podatke o smjerovima.

    • “….Dakle sve stranci u stranim zemljama, ALI POŠTUJUĆI lokalnu etiku i lokalnu penjačku zajednicu ili zakone”. Zakone sigurno nemamo, svaka TZ ili lokalna penjačka zajednica dere po svom. Svi se ti stranci moraju u stranim zemljama nekome javiti, i taj netko nije “no name” već se zna tko o tome odlučuje. A za sve se prvo mora dobiti dozvola ministarstva okoliša. Kad se već spominje Sicilija: već je nekoliko hrvatskih penjačkih ekspedicija tamo boravilo, od Varaždinaca do Zagrepčana. Dakle, Sicilija je golema, na stotine i na tisuće Mišjih Peči, a zaspitano, da citiram, “koliko je crnog ispod nokta”. Ne znam zašto onda ti Talijani tamo ne sjeku, krče i buše već dolaze u RH ko’ u zemlju trećeg svijeta. Eh, u Italiji treba zaštititi i bilje i ptice, a bome i stijene. A prostranstvo pregolemo. Brojni sektori zabranjeni su za penjanje uz nadzor video kamera, očito zato jer ne vjeruju Talijani previše u penjačku etiku. No zato u Kompanju mora biti smjer do smjera. A Ondra i Huber sigurno ne spitaju manijakalno, zbog većeg broja smjeri. I nekako mi se čini da gore spomenuti Talijani nemaju šanse to igdje drugdje raditi osim ovdje, a Ondru i Hubera s njima je zaista teško usporediti. Po svemu, uključujući posebno penjačku etiku.

      • Vesna, malo previše imate sindrom “izvan granica RH je sve savršeno” 🙂

        • Roko, mislim da ne patim toliko od tog sindroma koliko od spoznaje da su stranci uveli reda nakon što su imali vrlo loša iskustva s ovim što mi prolazimo, a naša je zemlja uistinu lijepa no nije velika kao Italija, Norveška ili Španjolska. O SAD-u da i ne govorim. Mislim da sve u životu treba raditi “s mjerom”. Nije nam cilj, nadam se, navući bijes i prezir bilo lokalne zajednice bilo Zelenih, a u konačnici i mjerodavnih vlasti. Naprosto mislim da penjači moraju biti u prvim redovima kada je u pitanju i zaštita prirodne baštine, jer svi volimo otići baš na nova, još divljija i čarobnija mjesta. Ti najbolje znaš koliko naš Slovak pazi i na broj gostiju u Sv. Nedjelji, a, kako je sam rekao, pazio je da smjeri nisu stješnjenje. Istina je doduše da on pazi na svoje privatno vlasništvo, ali mislim da imamo dovoljno svijesti i savjesti paziti i na društveno. LP:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top