16.04.2024
Najnovije vijesti

Catalunya report

Grupica u sastavu Jani Zoraj, Borna Čujić, Filip Pečenec te Tamara Cesarec i Boris Čujić boravila je proteklih osam dana u Kataloniji. Baza im je bilo Sharmino selo Sant Llorenc de Montgai.

Izvještaj by Boris Čujić

Cilj naše male grupica bio je upoznati što više penjališta u predjelu sjeverno od Lleide i po mogućnosti popesti i nešto kvalitetno. Odličan vodič Lleida climbs pruža sve potrebite informacije. Smjestili smo se u vrlo komforan bungalov u kampu La Noguera u samom Sant Lorencu.
Nažalost većinu vremena koje smo proveli u Kataloniji, taj je kraj prekrivala gusta magla koja je spustila temperaturu na samo dva tri stupnja te nam je znatno poremetila planove.
Prvi dan nakon gotovo 16,5 sati vožnje iskoristili smo za penjanje u sektoru Disibilia u samom Sant Llorencu. Dvije špilje nude uglavnom teške, prevjesne smjerove, no kako je bilo hladno a i umorni od puta nismo se popeli ništa spektakularno.
Slijedeći dan izabiremo penjalište Alos de Balaguer cca 20min od Sant Llorenca. Odličan mali sektor Balco del Segre nudi kraće ali vrlo prevjesne, teške i lijepe smjerove. Temperatura nije idealna ali da se penjati. Jani je popela dva smjera ocjene 7b na pogled i imala odličan flash u smjeru Fes Pila Maguila 7c+ no zbog promrzlih prstiju nije izdržala do kraja. Isti smjer i Borna je umalo fleshao ali i njemu su prsti bili hladni. Popeo ga je iz druge. Borna je imao i odličan sajt pokušaj u smjeru L Ordre del Fenix 8a+ kojeg je zatim popeo iz druge. Filip je također žestoko napadao ali on još mora raditi na svojoj formi.
Dan kasnije uputili smo se prema penjalištu Terradets. Čim smo napustili Sant Lorenci i digli se malo više magle je nestalo. Naravno svugdje osim u Terradetsu. Stijena u magli, vjetar i temperatura od samo stupanj i pol. Okrećemo prema Santa Linyi. Odlična odluka, jer tamo je bilo vedro, sunčano i toplo. Penjalište je stvarno impresivno. Sektor Cova Gran dom je mnogih teških smjerova najvišeg stupnja i igralište aseva poput Sharme , Ondre ili Andrade.
Naši su tamo uglavnom išli na sajt a Borna je dao i pokušaj u smjeru Rolito Sharma 8b+.  Smjer Niu de Xut 7c popeli su svo troje. Borna flash, Jani iz druge a Filip iz treće. Uz to Borna je posajtao još Asaltibankis 7b+ te dugi prevjesni Devora Hombres 7c+.
Treći dan uzeli smo odmor, no otišli smo pogledati penjalište Santa Ana te odličan bolder spot El Cogul blizu Lleide. Da znamo za sljedeći put.
Dan nakon resta u planu je bila Oliana. Nažalost kad smo došli tamo sve je bilo u magli i inju te hladno i vjetrovito tako da ekipa nije imala želje za penjanjem osim informativnog obilaska penjališta. Produžili smo sjevernije i više gdje magle nije bilo i uputili se na manje znano penjalište Perles. Prema vodiču odličan ali manje poznati spot. Nažalost izbor smjerova nije velik, pa iako smo se lijepo ugrijali na suncu nismo se baš napenjali. Dečki su popeli jedan 7b+ a svi zajedno još jedan 7a+.
Novi dan , nove odluke. Neda nam se ponovno prema Oliani te se odlučujemo na ponovni check Santa Linye. Nažalost sada je i ona u magli uz temperaturu ispod nule. Produžujemo prema Ageru. To se penjalište nalazi visoko u planini iznad istoimenog mjesta i računamo da je iznad magle. Tako je i bilo, pod stijenom čak i vruće. Iz istih razloga tu smo penjali i dan kasnije. Samo penjalište nekako sliči Limskom kanalu i Kompanju. Nema previše prevjesa, već uglavnom odlične ploče ili blago prevjesni krimpoidni smjerovi.

Jani je posajtala dosta lakših smjerova te odlične l Instructor 7b te El Illusionista 7b+. Ovaj potonji je vrlo tehničan i zahtjevan a ranije je bio ocijenjen sa 7c ! Borna je iz druge popeo malo ponavljani A Peu d Arna 8a+ ( samo tri upisana uspona ) te posajtao odličan i vrlo neoobičan smjer Coral Roig 7c ( prema 8a.nu prvi sajt u smjeru ). Filip penje smjerove do 7b.

Zadnja dva dana bilo nam je dosta vožnje te smo ih proveli u sektoru Disibilia u samom Sant Llorencu. Borna ulazi u neke teže smjerove no prolazi samo Garrote Bill 8a iz druge. Na flash penje Montse la Travesia 7c kojeg penje i Filip. Jani i Tamara smrzavaju se u drugom vjetru izloženom sektoru.
I konačno zadnji dan magla se razišla, pojavilo se sunce i nastao je prekrasan topao i sunčan dan.
Filip ispunjava moju želju za dugim smjerom te nas dvojica odlazimo penjati veliki klasik Directa u stijeni El Cilindre. Smjer nije ekstreman (6b) ali je jedan od najljepših višedužinskih koje sam penjao, prava poslastica.
Jani i Borna otišli su u sektor Disbilia. Jani i Tamara ne baš najradosnije uz komentar “kad nema niš drugo”. E kako su dobri takvi neočekivani i neplanirani dani. Jani se na sajt zagrijava u smjeru La Silla Electrica 7a a Borna probava neki 8b. I zatim slijedi show: Jani prvo na pogled penje Montse la Travesia 7c i maltene planira zaključiti dan, no na Filipov nagovor ide čačnuti Garotte Billa. Smjer je malo zeznut u srednjem dijelu jer ima dugi gib no Jani pronalazi neku svoju alternativnu šemu i radi sve gibove. U prvom pokušaju pada na detalju i zatim u zadnjem pokušaju dana pravim A muerte stilom na granici ispadanja prolazi ! Njezin prvi 8a i trenutno najmlađi hrvatski ( Borna je imao nepunih 14 kad je popeo prvi 8a) ! Ludilo, kakav završetak tripa !
Dan je pri kraju, sjedamo u kombi i ponovo cjelonoćna vožnja do smrznutog Zagreba. Vratit ćemo se sigurno jer Oliana nam je ostala dužna, Terradets nismo ni vidjeli a i Santa Linya još ima puno toga za ponuditi, jednako kao i penjališta koja smo samo čekirali.

Galerija : ovdje

A muerte- Garrote Bill 8a

A muerte- Garrote Bill 8a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top