19.04.2024
Najnovije vijesti
Mađarski čardaš

Mađarski čardaš

Posljednji vikend travnja Borna i Boris Čujić proveli su na penjanju u Mađarskoj ! Na tamošnjem penjalištu Kis Gerecse Borna je u drugom pokušaju popeo smjerove Nazgul 8a i Lelekharang 8a+.

O tome kako im je bilo piše Boris Čujić:

Već petnaestak godina u dubini police ležao je penjački vodič za Mađarsku. No nikako da ga uzmem u ruke ili krenem put Mađarske. Na poziv prijatelja, konačno se odlučujemo i za to čudo.  Naime kad sam ljudima govorio kamo ćemo na penjanje svi su u nevjerici pitali : Pa kaj tam ima ? Ipak čovjek bi se iznenadio na kvalitetom penjališta koja smo obišli. Pridružuje nam se i Bornin prijatelj Tim Unuk s ocem.

Brežuljkasto područje Gerecse nalazi se zapadno od Budimpešte nekih 3,5 sati vožnje od zagreba. Ambijent je vrlo lijep i sve je puno zelenila. Mi smo obišli penjališta Tardosbanya i Kis Gerecse. Prvo bi se dopalo rekreativcima, obzirom na veću količinu dobro opremljenih laganijih smjerova ( raspon 3.7c) . Drugo penjalište interesantnije je za vrlo utrenirane penjače. Ima i tu laganih smjerova no sektor Eso fall nudi same teške smjerove jedan do drugoga. Dva smo dana penjali u tom sektoru a Borna i Tim su ulazili samo u teške stvari ( 7a + za zagrijavanje ). Odlučili su se uništiti u dva dana. Bili su blizu rješenja jednog 8b+ smjera, no kako su smjerovi na tom penjalištu dosta napeti, i navijenih ocjena i ovo što su popeli je odlično. Većinom su to smjerovi do 15m visine i traže izdržljivost u snazi.

Tardosbanya, gdje smo penjali treći dan,  je drugačija. Stijena je višlja ( do 28m ) i pretežno okomita . Smjerovi traže izdržljivost i dobro gibanje. Ima i dosta laganijih smjerova. Ambijent je također lijep. Sve su to davno napušteni kamenolomi, sa dobro struktureiranom stijenom, a podnožje je ravno i vrlo ugodno. Orjentacija je sjeverna tako da su to odlična ljetna penjališta.

Što se tiče logistike spavali smo na 2 km od penjališta u davno napuštenom radničkom naselju Pusztamaros sada pretvorenom u kamp. Noćenje po osobi 7 eur. Hranili smo se u restoranu Vadasz u nedalekom naselju Bajna. Hrana je također relativno povoljna i dosta jeftinija nego kod nas.
Sve u svemu isplati se, lijepo je i dobra je promjena .

Galerija : ovdje

Vodič za Kis Gerecse : ovdje
Smjerovi Tardosbanya : ovdje
Noćenje Pusztamarot: ovdje

P1030029 t

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top