19.03.2024
Najnovije vijesti
Priručnik za penjanje “izvan sezone”

Priručnik za penjanje “izvan sezone”

Da odmah probamo razjasniti, u našem podneblju penjačka sezona traje 365 dana u godini, svaki tjedan, svaki vikend. Unutar otprilike 2h vožnje od Zagreba, kroz cijelu godinu postoje penjiva područja za gotovo sve razine penjanja. Da odmah to konkretiziramo, protekle godine u redakciji Zagreb Climbing magazina penjali smo svaki vikend – bez iznimke, cijelu godinu.

U nastavku donosimo neka iskustva vezana za penjanje u dijelu godine kojeg ljudi često nazivaju “van sezone”, a što je zapravo sezona najboljeg trenja.

Kako odabrati lokaciju?

1. Provjerite prognozu

3.01.2013. - U Zagrebu snijeg, a u Medveji Šokre uživa u pogledu

3.01.2013. – U Zagrebu snijeg, a u Medveji Šokre uživa u pogledu

Postoje brojni servisi za prognoze vremena, od kojih su globalno najtočniji Accuweather i Yr.no. Uz njih, ponekad zna ubosti i DHMZ te Pro vreme. Prognoze znaju jako odstupati od servisa do servisa! U tom slučaju, pravilo je odabrati najoptimističniju i držati se nje. Ovo nije šala, ovaj pristup je potvrdila statistika koja je iza nas – ponavljamo da smo penjali svaki vikend, a i dobar dio dana u tjednu, cijelu 2013. Ni jednom nismo krenuli na penjalište, a da nismo penjali zbog pogrešne prognoze.

Nije sve u optimizmu, treba obratiti pozornost i na sljedeće parametre u prognozi:

Magla (rijetko) ipak sakrije najavljeno sunce

Magla (rijetko) ipak sakrije najavljeno sunce

  • Hourly forecast – uvijek bacite oko na prognozu po satima, koja vam otkriva neke logističke detalje. Kad krenuti i kad se vratiti.
  • Količina predviđenih padalina. Sve ispod 4mm je sitnica i po tome se penje u iole previsnoj stijeni.
  • Magla – ona zna zeznuti onaj najavljeni “sunčani dan” pa “Real feel” temperature budu niže nego što očekujete.
  • Temperatura – ako je sunčano, sve preko 0C je zapravo jako toplo i u  penjalištima koja su u zavjetrini penjat ćete u kratkim rukavima. U Mišoj peči je na sunčan dan, s temperaturom od 7C, skoro prevruće za dobre pokušaje.
  • Smjer vjetra – birajte penjalište tako da je zaštićeno od vjetra i time ćete dodati nekoliko stupnjeva na famozni Real Feel.

2. Pogledajte web kamere

Siječanj, gušteri skupljaju vitamin D u Pandori

Siječanj, gušteri skupljaju vitamin D u Pandori

Ako idete poslije posla na Terihaj, Samobor ima realtime kameru na  kojoj vidite vrijeme. Ako idete u Istru, skoro je cijela premrežena kamerama preko servisa IstraMet (alternativni link). Kalnik ima svoju kameru… da ne nabrajamo, googlajte.

Kamera otkrije dodatne informacije koje se možda ne vide iz prognoze, vjerujte svojim očima. Ako noć prije niste odlučili gdje idete i još važete oko najbolje lokacije, najbolje je ujutro pogledati kamere.

3. Konzultirajte se s kolegama

Provjerite kod kolega stvarne uvjete na penjalištu tih dana. Je li promočilo, je li smrzlo? Možete pitati na facebook grupama penjačkih regija, svaka regija ima svoju.

4. Igrajte na sigurno

Veljača, Boris koristi trenje u pločama

Veljača, Boris koristi trenje u pločama

Lokacije južnije od Zagreba, orijentirane na jug, zaklonjenje od vjetra i blago prevjesne – to je čisti zicer. U Mišjoj peči centrala je penjiva doslovno uvijek. Buzetski kraj ima toliko penjališta da će jedno sigurno biti suho i penjivo.

Rule of thumb: ako je prethodnih dana padala kiša, birajte ploče; ako na dan penjanja pada kiša, birajte previjes. Ploče se brzo suše pa neće biti vlažne kao sige, što znači da im ne smeta ako je padalo danima prije. Ako nije padalo danima prije, a padat će danas, sklonite se pod previs i penjite kao u dvorani. Mi smo pred koji dan penjali u sektoru Đoser dok je oko nas lijevalo. Smjerovi su bili potpuno suhi (kao i mi).

 

 

5. Just do it!

I za kraj – jednostavno odlučite da idete pa pronađite destinaciju. Nekad destinacija neće biti jasna sve do samog trenutka polaska, stajat ćete ispred auta i gledati u smartphone aplikacije s prognozama. Zakockati se, krenuti i – penjati. Statistika je apsolutno na vašoj strani.

Logistika?

1. Kad krenuti?

24.11. Kompanj nudi zlato

24.11. Kompanj nudi zlato

Zimi krenite ranije, dan je kratak. Obavezno budite u parovima i radite brze izmjene u smjerovima, jer nema puno vremena i ne isplati se ohladiti. Dobro vrijeme za krenuti je 8-9h, ovisno o lokaciji. Rano ujutro je prehladno. Imate prozor od 3-5 sati vrhunskih uvjeta, što je više nego odličan dan penjanja. Sjetite se da je u Zagrebu sve u snijegu, a vi penjete bez majice. Svaki takav sat se broji desetorostruko.

2. Odjeća?

DSC_0729

Roki nosi rukavice i u dvorani!

Rukavice! Legendarni as Marko Rožman prvi je pravi maneken rukavica, a to je odjevni predmet koji ne možemo dovoljno preporučiti izvan sezone. Jako su dobre obične radničke iz Bauhausa (70kn): iznutra flis, izvana kvalitetan materijal s dobrim trenjem. Rukavice imajte na rukama stalno, osim kad ulazite u smjer. Obucite ih odmah kad izlazite iz smjera i čuvajte tetive.

Rezervne majice! Bez obzira na godišnje doba, oznojiti će se. A zimi je posebno nezgodno vraćati se kući znojan po hladnom vremenu.

Rezervne čarape! Ne jednom smo kroz snijeg dolazili do suhe stijene na kojoj smo penjali bez majice. Ali to nije promijenilo činjenicu da smo dolazili kroz snijeg i da su nam čarape bile mokre.
Pernata jakna- Jest da su skupe ali za osiguravača je to zlata vrijedna stvar, ali isto tako čuva toplinu između dva pokušaja. Danas ih ima takvih koje su vrlo malog volumena a odlično griju. Stlačene stanu u svaki ruksak.

3. Ostala oprema

ikeabag-300x199

Ikea – nepromočiva, lagana

Ikea vrećica je zakon! Ne zauzima gotovo ništa mjesta, a odlična je za sačuvati uže suhim kad je teren blatan ili snježan.

Dobar ruksak zlata vrijedi. U ruksak bi vam trebamo moći stati sve što imate i ne promočiti. Nositi štrik u ruci po blatu uzbrdo nije neki gušt. Nagurajte sve u ruksak.

Čeona lampa! Dani su kratki i treba ih iskoristiti do kraja. To znači odstup po mraku do automobila, za šta je nezamijenjiva čeonica. Nećemo preporučati modele, danas ih ima puno na tržištu i za male novce. Glavno da je imate i da vam nije ručna, jer ruke vam trebaju po blatu (vidi pod ruksak).

 

Neke izdvojene lokacije

Poredane po voznoj udaljenosti od Zagreba:

Okić – gornji dio Okića nudi nekoliko teških smjerova izloženih suncu, ali imajte na umu da ne podnosi ni dašak vjetra. Gore je vjetar ubojit pa gledajte i taj paramatar prognoze

Terihaj. Kad temperature pređu 10 stupnjeva, Terihaj otvara vrata. Na Terihaju se obucite toplo, jer sunce do vas neće doći kroz stabla. Unatoč popularnom vjerovanju, Terihaj ne promoći tako lako, jer su smjerovi uglavnom ploče. Promoće lakši smjerovi, do 6b – ostali budu suhi. Uostalom, toliko je blizu da se isplati probat, ali opet ne prije kraja veljače.

Kalnik – izvrsno zimsko penjalište. Ima web kameru, ima stijenu orijentiranu na jug sazdanu od ploča. Stari grad je penjiv i kad je pod stijenom snijeg i kad je u tramvajcima led (provjereno). Na suncu je i drugi zub. Planinarski dom je blizu ako vam zatreba sklonište.

Pokojec – izložena stijena s puno lijepih smjerova. Treba pripaziti na smjer vjetra. Stijena nije južno orijentirana.

Medveja – donedavno secret spot, gornja stijena Medveje je bomba. Ploče su suhe uvijek, ali super teški smjerovi u sigama ipak promoče kad se otapa snijeg ili kad napada kiše. Zaštićena je od vjetra i prije Istarskog ipsilona pa nudi smanjene troškove.

Vela Draga – sektori su orijentirani povoljno i stijena je sakrivena od vjetra. Na raspolaganju je nešto laganih smjerova i nešto srednjih, ali pripremite se na konkurenciju riječkih penjača, kojima je ovo domaći teren.

Kompanj – top destinacija zimskog penjanja. Stijena puna smjerova različite težine, okupana suncem. Pripazite samo na gužve, zimi je prepun Talijana, Slovenaca, Austrijanaca.

Buzetski kanjon – Džoser ili Zimski sektor ili Pengari. Svaki nudi sunce u određenom dijelu dana, a svi su udaljeni jedan od drugog dovoljno kratko da se može pješke. Opet – bomba destinacija!

Istarske toplice – nova destinacija, opet okupana suncem i zaštićena od vjetra i kiše. Super teški smjerovi su u stropovima, a rekreativni su u pločama. Penjivo uvijek.

Sopot (Pandora) – ovo penjalište je rezervirano za teže ocjene, ali tko može potegnuti 7b-7c, Pandora je raj na zemlji za zimsko penjanje. Ima i nekoliko lakših smjerova u platama. Nakon većih kiša sige budu mokre i nema penjanja smjerova u centrali.

Kotečnik – Kotečnik je penjiv gotovo uvijek, tamo jednostavno ima toliko smjerova da je nešto uvijek suho. Ipak, ne radi se o popularnom penjalištu u snježna vremena. Sektor Trapez je na suncu i treba ga imati na umu, ali i znati da lako promoči.

Dvigrad – legendarne ploče, neke od kojih su autorsko djelo Manola, ne trebaju posebnu reklamu. Zimi su sjajne, makar su nešto malo dublje u Istri.

Mišja Peč, Osp, Črni Kal – najpopularnija zimska destinacija, ne samo za nas, već za pola Europe. Izbor smjerova je ogroman, a mikro klima je ubojita. To posebno vrijedi za Mišku,gdje  je svaki dan ljeto. Na putu za Osp je i manje poznato ali zgodno penjalište Divača s kratkim pristupom.

Rovinj – za ljubitelje lakših smjerova, Rovinjska stijena nudi pregršt takvih i to tik uz more. Nešto malo dalje, ali stane unutar granice od 2h.

Limski kanal – veliko penjalište, na rubu magične granice od 2h. Nudi bezbroj smjerova, sjajan ugođaj i ponekad blatan pristup.

Paklenica – ’nuff said. Popularna za “cijeli vikend” odlaske.

Ima toga još ali treba googlati i pitati. Ima zimskih penjališta i u okolici Graza ( Peggauer wand , Hasenstein ) …

 

I za kraj – idite na ove lokacije u proljeće, jesen, zimu. Jer, ako ćete čekati ljeto da ih posjetite, na njima će već biti prevruće!

Iako se nije dogodilo – imajte na umu da je priroda prevrtljiva ….

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top