29.03.2024
Najnovije vijesti
Frikanje u Pakli

Frikanje u Pakli

Dosta je ZG penjača pohodilo Paklenicu ovih dana. Pravi izvještaj naše uredništvo nikako da dobije, ali kako na 8anu imamo svoje tajne suradnike uspjeli smo se dokopati nekih podataka.
Težak i naporan zimski trening isplatio se Nikoli Rossiju koji je u sektoru Hram ispenjao svoj dosad najteži smjer: Funky shit 7c+.  popeo je Nikola i Kamen mudrosti 7b+.  Uz nastup na BWSC natjecanju dobar ulov imao je i Ivan Pevec . Popeo je Aglaiu 8a+ te Los compadres de puta madre 8a/a+ ( upisao 8a+ ). U Hramu je popeo kombinaciju Funky – Svarog 8a+ i upisao soft.
Isti smjer popeo je i Filip Pečenec ali je upisao 8a. Filip je također popeo i Aglaiu ( dug od prošlog ljeta ) te sa Lukom Tambačom u Anića kuku smjer Albatros 7a. Jura Govorčin je popeo Peruna 7c (+? ) i Funky shit 7c+ .
Iako nije sa ZG scene, ali je sa bratske varaždinske,  spomenut ćemo i Pericu Levatića koji penje Funky shit 7c+.

Ostaje sada nejasnoća oko smjera Funky-Svarog. Koja je prava ocjena tog smjera i što znači kad neko upiše bez sjedenja ili s odmorom ili bez odmora? Koja je prava linija tog smjera ? Komentari dobrodošli…

207208_10200780649215150_1409395431_n 552426_472365109442285_692766980_n

Filip i Luka                                                                             Aglaia

9 comments

  1. Pa 🙂
    Aglaia je meni (bez obzira na vlažne grifove) lakša bila od Compadresa.
    Funky shit sad nakon više iskustva kad pogledam na taj smjer, ocjena je realnija soft 7c, a što se tiče kombinacije, netko je imao podatak da ako zajašeš glonđu s tramvajcem prije prečkanja u desno da je ocjena 8a, a ako tu ne odmaraš tj prije tog tramvajca ideš ljevo na pothvat itd da je 8a+, ali i to su sve pretjerane cifre.
    Za kraj; glavno da se klajmba 🙂

  2. Slažem se sa Pevecom. Funky shit je daleko od ocjene 7c+/8a i realnija bi bila 7c.
    Što se tiće kombinacije Funky-svarog, 8a+ originalna verzija ide na pothvat i ulazi u svaroga bez sjedanja na sigu i odmora na tramvajcu. Sad je teško reći mogu li 7c i 7b+ dati 8a+, bez obzira na ocjenu isplati se popesti 🙂

    • Ondra predlaže 8a za Funky Shit. Doduše, ima je 9 godina tad 🙂 🙂

      7c+ onsight by Ondra (9)

      Adam Ondra has once again been on a climbing vacation, this time in Slovenia. At Misja Pec, he climbed JSFK, 7c+, onsight and Manana, 7c+, second try. At Osp he onsighted one 7c and sent another 2nd try. Since the last time we reported about Adam, he’s also managed to redpoint his first 8a, Funky shit, at Paklenica, and as you may have guessed by now, he sent it 2nd try.

  3. Sharmantni Vlado

    imam jednu radikalnu ideju. a da u svoje 8a.nu profile upisete te ocjene tih smjerova? Jer ono, svi komentiraju soft ovo, ocjena dolje ono, a opet, 45 uspona Funky shita na 8a.nu i svi 7c+. Jer ovak ispada da se u Paklenicu ide po jeftine 8a.nu bodove :\ Disklejmer: nisam ni probao smjer

  4. Perica Levatić

    @Sharmantni Vlado (i ostali)

    Doista, Sharmatni Vlado je ovdje u pravu -- nisam nikad razumio kako je moguće da netko napiše na 8a.nu ocjenu iz vodiča i onda u komentar napiše jednu ili dvije ocjene manje (čak sam vidio i tri ocjene manje). Zar je tih 50 bodova kod ludog Jensa toliko bitno?

    I još važnije -- zar ne bi za penjačku zajednicu bilo bolje da date svoj stvarni prijedlog ocjene?

    Ja sam npr. za Funky Shit dao prijedlog 7c+, jer mi se u ovom trenutku čini da smjer jest 7c+ kojeg je relativno jednostavno popest (detalj na početku etc…). 7c mi se osobno činilo premalo (možda se predomislim kad popnem još koji sličan smjer, ali zasad je tako -- no ako se predomislim updateat ću 8a profil). U svojem osobnom penj. kartonu sam nekim smjerovima išao promijeniti ocjenu i nekoliko godina nakon što sam ih popeo -- recimo kad bi popeo neki novi smjer koji mi vuče paralelu sa tim starim smjerom i slično.

    I da, glavno da se klajmba -- no ocjene i stilovi su također važan dio penjanja.

    • Pero, asu!
      Jučer si mi najavio back to the roots.. Pomno pratim i čekam tvoje korekcije, a siguran sam da će ih biti…
      …već nakon prvog sessiona na The Craigu 🙂

  5. Istina je da je velika većina penjača smjerove na hramu popela kada su im oni bili na granici ili su njima povisili svoj personal best tako da je moje mišljenje da su im se tada ocjene činile realne i dobre (tako je bilo u mojoj situaciji).
    Ali kada sam došao par godina poslije sa više iskustva i više ispenjanih smjerova te ocjene, shvatio sam da to nije to, jer ne trebate daleko tražit pravi 7c+, samo se spustite u prvu rupu i probajte balkanca 🙂

    Da se nadovežem na prepravljanje ocjene u kartonima i bodove koji se dobivaju na “jeftinim” smjerovima. Mišljenja sam da se nikome neda “kopati” po svojim kartonima i ispravljati ocjene smjerova od prije par godina (barem meni 🙂 )

  6. Možda je to opterećenje s bodovima previše naglašeno u ovim komentarima, ali možda i nije. Ja ne popunjavam 8a.nu profil pa ne znam, a i tako bi bio 50600. penjač u Hr 🙂 Poanta je, možda je bolje rješenje napraviti hrvatsku inačicu plezanje.net vodiča, na kojem se srednja ocjena računa iz prijedloga. A prijedlozi nisu opterećeni bodovanjem kao na 8a.nu pa će bit otvoreniji.

  7. Sharmantni Vlado

    pa bilježenje i ispravljanje ocjena na 8a.nu ima najviše smisla pošto taj site ima najveću bazu penjača. A sad, za ispraviti ocjenu nekog smjera u svom kartonu treba manje vremena nego napisati komentar ili članak na ovoj stranici. nuff said

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top