19.04.2024
Najnovije vijesti
Velebitova alpinistička škola u Paklenici

Velebitova alpinistička škola u Paklenici

Alpinistička škola AO Velebit provela je vikend u Paklenici. kako im je bilo i što su radili opisuje naš dopisnik za alpinizam, Mia Vrbanac:

Za vikend 27. i 28. travnja svi su se penjači, bez obzira na sklonosti, sjatili na Paklenicu. Po četrnaesti put tamo se održalo legendarno natjecanje u big wall speed climbingu, ali i po prvi put penjačko natjecanje 24 sata Paklenice.

Gužva je, dakle, bila gotovo nesnosna a sve zajedno su ‘začinile’ čak tri alpinističke škole koje su se zaputile na Paklenicu baš prošli vikend: Velebitova, Matičina i Mosorova. Dakako, bilo je lijepo susresti se sa svim tim ljudima, razmijeniti iskustva i navečer uživati pod (gotovo) zvjezdanim nebom uz glazbu koja dopire sa nekog čudesnog bežičnog zvučnika za i-pod…

No, krenimo redom. Velebitova škola imala je u planu oba dana penjati duge i neosigurane smjerove, i to lakših ocjena, kako bi tečajci imali priliku samostalno postavljati međuosiguranja i izrađivati sidrišta. Na žalost su u subotu tek neki sretnici uspjeli ispenjati smjerove do kraja, jer je u nekom trenutku počeo pljusak koji nije prestao do kasnih popodnevnih sati. Svi su instruktori i tečajci pokisnuli do kože, a tečajci su iz prve ruke iskusili prekrasno iskustvo pokisnuća u smjeru. Natjecanja su prekinuta i svi su se opet sjatili kod Dinka i uzbuđeno prepričavali doživljaje toga dana.

U nedjelju ujutro nebo nije izgledalo mnogo veselije, no ipak se u nekom trenutku pojavilo sunce koje je ostalo tamo gdje mu je mjesto ostatak dana. Velebitaši su se razmilili po neosiguranim trojkama i četvorkama, poneki i po peticama. Napokon uživanje na suncu s pogledom na more! Tečajci su dokazali kako su ono što smo im pokazivali na zemlji dobro usvojili, te su uglavnom vrlo vješto postavljali međuosiguranja i izrađivali sidrišta.

Na žalost, nedjelja nije završila u revijalnom tonu kako je započela. Jedan je instruktor iz Matice doživio vrlo nezgodan i dramatičan pad u smjeru Desno rebro. Prvu pomoć mu je pružio Marko Erceg iz AO Velebit, koji se našao pod smjerom sa tečajkom. GSS je ubrzo došao i prevezao instruktora u zadarsku bolnicu. Srećom nije zadobio opasne ozljede i u ponedjeljak se sretno vratio kući.

Ovaj događaj još je jedno upozorenje svima nama da moramo paziti što radimo, osluškivati stijenu, gledati svaki kamen i ništa ne shvaćati olako. Nadam se da će se kolega iz Matice ubrzo vratiti penjanju i da tečajke koje su doživjele cijelu situaciju neće odustati od penjanja, nego da će naučiti biti na oprezu.

Velebitova ljetna alpinistička škola polako se bliži kraju. A taman smo se ‘zalaufali’!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top