18.04.2024
Najnovije vijesti

Borna u Francuskoj

Protekli tjedan Borna Čujić ( Camp, Tendon, Trangoworld, Tenaya ) proveo je u francuskoj dolini Val Durance odnosno u mjestu Argentierre La Besse dobro znanom našim lednim penjačima ( skup lednih penjača). Borna je najprije odradio natjecanje Evropskog kupa u bolderingu na kojem je u kategoriji Youth A u konkurenciji 42 natjecatelja zauzeo 30. mjesto. Očekivali smo više no ovo mu natjecanje jednostavno nije leglo. Krenulo je dobro sa dva popeta smjera no treći mu je zadao velik problem,obzirom da je ulaz bio konstruiran tako da su viši penjači imali problem na samom početku. To ga je malo izbacilo iz takta i tako se nastavilo do samog kraja. Spor i čudan sistem upisivanja rezultata od strane sudaca znatno je usporavao natjecanje te stvarao gužvu. Borna dva smjera uopće nije stigao probati !  Ukupni rezultati : ovdje

Nakon natjecanja Borna je u društvu odlične penjačice iz Srbije Staše Gejo ( pobjednica u kategoriji Youth A ) nastavio penjati u prirodi. Najprije su posjetili odlično penjalište Rue des masques karakteristično po kamenu konglomeratu i odličnim dugim izdržljivostnim smjerovima. Borna je popeo dva odlična smjera : Najprije Racing in the street 8b u drugom pokušaju ! Nakon toga i La legende directe 7c+ na pogled. Uz to i nekoliko lakših smjerova do ocjene 7b također na pogled.
Zadnji dan puta posjetili su i predivnu dolinu Ailefroide gdje se uz klasične sportske smjerova nalazi i odlično boulder penjalište gdje su oboje popeli nekoliko bolder problema do ocjene 7a+. Po kvaliteti penjalište ničim ne zaostaje za npr. Crescianom ili Chironicom osim da su možda ocjene malo nafrljene.

Ukupno gledano Val Durance odnosno Argentierre je odlična destinacija za ljetno penjanje: Dobra logistika sa cijelim nizom kampova ( kod boldera moguće je  i na divlje). Ogroman broj sportskih penjališta vrlo različitog tipa: granit, gnajs, vapnenac, konglomerat. Tu su i brojni dugi sportski smjerovi uključujući i znani Tete d Aval sa navrtanim smjerovima do 600m dužine. Na koncu za alpiniste tu je i masiv Ecrins. Uz to dan nakon Evropskog kupa za mlade održava se i International open gdje se penje 40 smjerova od ocjene 4 do 8b ( tko popne više) u dvije runde po 2,5 h a nagrada je 1500 EUR.  Svakako preporuka da se slijedeće godine veća grupa naših penjača zajedno sa reprezentacijom uputi u ovaj prdivni dio Francuske.

argentiere1

Bouldering Ailefroide

argentiere2

Boldering Ailefroide

argentiere3

EYC Argentierre La Besse

argentiere4

Rue de Masques – Guliestre

argentiere5

Rue de masques

argentiere6

Rue de masques

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top