01.10.2023
Najnovije vijesti
Petzen trophy 2014 -Sunce, sunčanica, suci i sjaj bronce u Petzenu

Petzen trophy 2014 -Sunce, sunčanica, suci i sjaj bronce u Petzenu

by Tamara Cesarec

 

Još jedan Petzen Climbing Trophy je za nama. Osam mladih penjačica i penjača krenulo je u osvajanje stijene ispod Petzena. Lara, Pia, Martina, Jani, Fran i Kaja iz zagrebačkih klubova i Lucija i Alice iz Rirockclimbinga.

Sve tri penjačke discipline na rasporedu i tri dana penjanja.

Nažalost, ove godine smo, osim atraktivnog penjanja, vidjeli i dosta nezgoda.

Neoprezno, Jani je ostala prvi dan predugo na suncu i dobila sunčanicu pa je cijelo natjecanje odradila između vrtoglavica i mučnina i s mokrom krpom na glavi i zapeščima.

Gore od nje je prošao dječak kojeg je hitna iznjela na nosilima i s maskom za disanje na licu, kao i mali čeh kojeg smo u nedjelju vidjeli sa šancovim ovratnikom , penjačica sa bandažiranim zglobom i štakom, kao i dvije djevojčice U14 koje nisu mogle završiti boulder natjecanje zbog ozljede, a nisu se pojavile ni na startu slijedećeg dana.

Crne oblake su svako malo navlačili i suci, o kojima nikad ne volim ništa pisati niti komentirati njihove odluke, ali ove godine je bilo tako očito da su svi jednaki samo su austrijanci malo „jednakiji“ od drugih da je sve pomalo sličilo na Petzen Climbing Vašar.

Unatoč svemu…. naša osmorka je odradila natjecanje pošteno.

U kategoriji U12 Lara Kmoch (Pulfer), osvojila je ukupno 6. mjesto u konkurenciji 24 penjačice. Po disciplinama, Lara je bila 11. u speedu, 5. u leadu i izvrsna 3. na boulderu! Odličan rezultat za Laru, pogotovo jer je njoj ovo ulazna godina u toj kategoriji.

Za dlaku bolja ukupno u istoj kategoriji, na 4. mjestu je bila Lucija Brkić (Rirockclimbing). Lucija je bila 5. u speedu, 9. na boulderu i okićena broncom u leadu. I njoj je ovo ulazna godina.

Bravo cure i hvala vam na dvije sjajne medalje!

U kategoriji U14 nastupile su čak 4 naše penjačice. Pia Čuljak (Velebit) osvojila je ukupno 21. mjesto u konkurenciji od 39 natjecateljica.

Pia je je bila 22. u speedu, 14. na boulderu i 17. u leadu. Penjala je dobro, ali očito se još traži u ovoj kategoriji gdje je konkurencija bitno jača i smjerovi teži.

Ima vremena, još cijelu slijedeću sezonu. Pia, sretno!

Martina Futivić (Pulfer) dopenjala je do 26. mjesta ukupno, uz 20. mjesto u speedu, 27. na boulderu i 27. u leadu.

Alice Zenko (Rirockclimbing) iz Rijeke, ukupno je završila kao 25-ta, s 23. mjestom u speedu, 22. na boulderu i 24. u leadu. Alice možda nije dio zagrebačke penjačke scene, ali nam je drag dio ekipe na svim natjecanjima J.

Jani Zoraj (Pulfer) nikako da dočeka svoju godinu u Petzenu. Malo neopreznosti i previše sunca uskratilo joj je ove godine priliku za silno željeno postolje.

Između vrtoglavice i mučnine, s glavom često među koljenima i mokrom krpom na vratu, Jani je natjecanje završila 5. ukupno, uz 4. mjesto u speedu, 6. na boulderu (gdje je jedina od njih 39 popela najteži smjer) i 4. u leadu.

Uz ovaj speed rezultat treba reći i da se ta disciplina u Zagrebu ne trenira iako je na ovakvim natjecanjima ravnopravna s leadom i boulderom i da naši natjecatelji, uz eventualno koji trening par dana prije natjecanja i ne na speed stazi već na lead smjerovima, tu disciplinu penju jednom godišnje, na natjecanju.  Propuštamo li priliku možda?  **

U kategoriji U14 dečki, penjao je naš jedini muški predstavnik, Fran Zekan (Velebit). Fran je panjao jako dobro i dopenjao do 9. mjesta u ukupnom poretku među 24 penjača. Možda on nije speed talent jer je završio kao 20-ti, ali je na boulderu penjao stvarno dobro i bio 5-ti, a natjecanje u leadu završio osmim mjestom. Možda bi Fran potegao i dalje kad bi imao muški poticaj prijateljske konkurencije i na domaćem terenu.

Naša „najstarija“ natjecateljica bila je Kaja Javorić (Pulfer) koja je završila na 9. mjestu ukupnog poretka kategorije U16 između 18 natjecateljica. Kaja je bila u svim disciplinama solidna i oko sredine. Osmo mjesto u speedu, jedanaesta na boulderu i deseta u leadu. I Kaji je ovo ulazna godina, a kad joj se slijedeće pridruži Jani, možda živne malo. Bar neće penjati sama…

Danas svi odmaraju jer većina sutra sjeda na bus do Zadra, gdje ih čeka Lija s ekipom i vodi na dva dana penjanja u Paklenicu. Sretno klinci i puno dobrih uspona!

** op.ur.  bilo bi to i razumljivo da u ZG nemamo i speed stijenu i speed grifove…

 

3 comments

  1. Treba radit pritisak na suce jer ovo ne vodi nikamo. Na stranu to što se igraju sa svima nama nego šalju totalno krivu sliku djeci. Austrijska penjačica sa startnim brojem 502. penjala je prvi lead smjer ponovo jer (citiram glavnu sutkinju): “1. Penjala je prva jer se 501. nije pojavila pa to nije fer” (501. se ozlijedila na boulderu)i “2. Isteklo joj je vrijeme a sudac nije vikao Time Out pa je potrošila snagu”. WTF??? Bio sam bijesan al poslije mi je bilo smiješno, sve dok me Pia nije pitala zašto austrijanke mogu penjat dvaput. Kako to objasnit djetetu? A šta su tek radili rusima….. svaka im čast ako ikad opet potegnu na takav put zbog ovog seoskog vašara!

  2. Ja sam tražio novce nazad. Rekli su da može al da će “biti posljedica”. Pitam ja kakvih a oni se okrenu i odu…

  3. Mislim da se odgovor na sve ovo nameće sam od sebe: Slijedeće godine Petzen izbaciti iz programa i točka. Nažalost velike promjene nemožemo očekivati, no mislim da treba uputiti žalbu sa svim ovim primjedbama Hubertu Galautzu koji je glavni koordinator njihovog saveza ( ovaj Karnten -- Koruška ). Toliko da znaju . I da izj……. ih na RCC u Zagrebu. Da budemo fini ? A zašto ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top