24.04.2024
Najnovije vijesti

Plezalna bitka pod Krnom

Koncem listopada 1917. u okolici Kobarida odvijala se jedna od najvećih bitaka Prvog svjetskog rata – Bitka kod Kobarida, jedna od najvećih ali i najkrvavijih. Danas desecima godina kasnije idilična dolina Soče poprište je jedne druge bitke – penjačke, boulder natjecanja u sklopu Soča outdoor festivala.
Na natjecanje smo se uputili neznajući što das očekujemo, odnosno samo na osnovu viđenih prošlogodišnjih fotografija. Na kraju smo bili oduševljeni. Boulder je postavljen na glavnom gradskom trgu u Kobaridu, a na natjecanju su se pojavili neki od najboljih slovenskih boulder penjača. Jure i Klemen Bečan, Urh Čehovin, Miha Hribar te Izidor Zupan samo su neki od njih.

Natjecanje je započelo malo iza podneva kvalifikacijskom rundom na deset odličnih smjerova koje je postavio Gregor Šeliga-Šeli. Natjecatelji su imali tri sata na raspolaganju. Braća Bečan svih su deset smjerova riješili već nakon sat vremena, no na naše ugodno iznenađenje nedugo nakon njih svoju kvalifikacijsku rundu također sa svim popetim smjerovima završava i Borna Čujić! Napokon se dočepao boldera i cijeli je bio “unutra”.

Finale je bilo na rasporedu navečer oko 20. h pod reflektorima. Bio je to pravi spektakl, a u publici se nalazilo više od 1000 ljudi ! Baš kao najveća svjetska natjecanja. Neviđena atmosfera, a publika je navijanjem bodrila svakog natjecatelja. Zasigurno jedno od najboljih bolder natjecanja koja sam vidio.
Pet atraktivnih smjerova čekalo je deset muških finalista. Jure i Klemen Bečan jedini su popeli svih pet smjerova. Pobijedio je Jure zbog pokušaja manje. Borna je penjao nadahnuto i borbeno, a popeo je četiri smjera. Dva u prvom pokušaju a dva u drugom. Mala nepažnja i previd jednog hvatišta koštali su ga još boljeg plasmana. No i ovako je ispalo odlično. Završio je na petom mjestu ! Zbog manjeg broja pokušaja ispred njega sa istim brojem popetih smjerova plasirali su se Jakob Bizjak ( 3. mjesto) te Izidor Zupan ( 4.mjesto).
Ovaj odličan nastup dobra je najava za natjecanja Evropskog kupa u bolderingu koja Bornu uskoro očekuju.
Šteta je da na natjecanju nije bilo još HR predstavnika no nadajmo se da će se slijedeće godine više naših bolderaša uputiti na ovo odlično natjecanje. Naime navečer se po održanom natjecanju održava odličan rock koncert, a samo 11 km od Kobarida nalazi se super bolder penjalište Trnovo ob Soči.
Nedjelju dan nakon natjecanja iskoristili smo za obilazak novijeg penjališta u blizini Trsta: Grotta Caterina. Obzirom na umor od dana prije i kasno lijeganje obilazak je bio više “informativnog karaktera”.

Boris Čujić

k7

Spektakl u Kobaridu

 

10506731_272713126253330_3058505571216744701_o

Jure Bečan na topu , Klemen Bečen na ulasku u smjer

k1

Kvalifikacije

k2

Borna fleša peti finalni smjer

k3

Proglašenje pobjednika

k4

Grotta Caterina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top