28.03.2024
Najnovije vijesti
Tamo gdje vječno sunce sja ?

Tamo gdje vječno sunce sja ?

Piše: Borris Čujić
Šarena ekipa uputila se prošli tjedan put Makedonije nadajući se “vječnom suncu” i dobrom penjanju. U kombiju se nađođe Boris i Borna Čujić, Žarko Kaličanin, Saša Kmezić te Staša Gejo.
Kako smo se vozili put istoka temperatura je bila sve niža a sunca sve manje.
Najprije smo se zaustavili u Jelešnici kod Stašinih roditelja. Temperatura očaj-hladno i oblačno. Žarko i ja ipak smo popeli jelašnički “big wall” tj. smjer Eol 100m cca 6b-c. Ostali su probali neke sportive ali su se nakon dva smjera povukli u toplinu kuće.
Slijedeći dan nastavljamo put Prilepa i sunca. Kojeg i dalje nema. Zbog kratkoće vremena odabiremo setor Treskavac. Hladno je puše vjetar i vrlo je neugodno. Borna i Staša penju boldere do ocjene 7a+. Saša penje svoje prve boldere i uspijeva popeti svoj prvi 7a+. Žare i ja šetkamo i nastojimo se ugrijati.
Ponedjeljak se razdvajamo na dvije grupe: Staša i Borna put boldera a “starci” put penjališta Demir kapija udaljenog od Prilepa oko sat vremena vožnje.
Demir kapija je najstarije i još uvijek najveće penjalište u Makedoniji. Izgradnja autoputa nažalost uništila je neke najbolje sektore. Mi smo penjali u sektoru Vardarska sahara koji nudi par dobrih dugih tehničkih smjerova u okomitoj crvenoj stijeni. Išlo je na pogled do 7a+ ( Čuja: Skapa žena 7a+ ).
Za to vrijeme Borna ima svoj dan i razvaljuje boldere u sektoru Baba.
Redom padaju: Žolta zmija 7c (flash), Lost in paradise 7b+ (flash), Tup tup 7b+ (flash), Gladiator sit 7c+, Es tut mir gleich 7a+ (flash).
Slijedeći dan svi ostajemo u Prilepu. Mene ubija prehlada, Borna i Staša penju bodere, dok Žare i Saša isprobavaju sportske smjerove na Kamenoj Babi. Većinu ih se da popesti i trad stilom, što su naši asevi i činili. Borna taj dan isprobava teže boldere ali pada i Gotham city 7c na flash.

Kako su mu prsti načeti slijedeći dan odlučuje uzeti odmor ddok mi ostali idemo pogledati najnoviji makedonski hot spot penjalište Kadina reka koje se nalazi 35 km od Skopja. Veličinom i izgledom podsjeća na Pandoru iako je kvaliteta kamena slabija, rekao bih i razvedenost. Malo je opremljenh smjerova. Neki od njih su nelogično zabušeni, neki neispenjani, tako da je naše oduševljenje izazvano prvim dojmom malo splasnulo. Mnogo je još posla, da bi ovo mjesto postalo hot spot. Još kad se pribroji zadnjih 3 km vrlo loše ceste, navale još neko vrijeme neće biti.
Četvrtak je konačno donio jedan topliji, malo ugodniji dan sa nešto sunca.
Borna odmoren ponovo razvaljuje. Najprije pada Velika smetka 8a (Balvanija), a nakon toga u vrlo kratkom roku i Predator 7c+(Šisernik sektor).
Nakon toga krenuli smo potražiti Zagrebački 7c jer je to smjer kojeg je prvi popeo Filip Pečenec. Borna ga umalo fleša, no kako si nije dobro pogledao kraj pada na izlazu, te ga penje u sljedećem pokušaju. Za kraj dana pada i Dilajla 7b+.
Za to vrijeme dok Borna i ja bolderajemo Žare i Saša opremili su novi sportski smjer na Kamenoj Babi. Vrlo lijep i atraktivan. Saša izvodi prvi uspon i cijeni ga sa 7b. Već tada pomalo mrvi ključnu ljusku, koja se meni pri pokušaju prvog ponavljanja smrvila do kraja, što je smjer znatno otežalo. Kako ga nakon toga nisam uspio popesti smjer je sada ponovo projekt. Saša ga je prozvao Skurena džigerica ( u čast vrlo lošoj večeri u “Makedonskoj kući” ).
Kako nam je već dosta hladnoće, oblaka i vjetra a Borna je svoj plan ispunio, u petak se namjeravamo pomaknuti prema još jednom novom penjalištu Mavrovo. Tamo su Slovenci tokom ljeta opremili niz smjerova, i barem prema pričama radi se o vrhunskom potencijalu. No prijatelj Vlado javlja da su temperature tamo arktičke i da je bolje da idemo penjati na Matku koja se nalazi blizu Skoplja,  jer je tamo tog dana znatno toplije, no ne i toplo.
Sam ambijent kanjona Matke je vrhunski. Tu je i lijepo jezero a do penjališta se mora tako da se prvo čamcem treba prebaciti na drugu stranu. Nažalost samo penjalište je takvo da sam se ja, kad sam vidio kako izgleda, samo okrenuo i zajedno s Bornom vratio na topli čaj dok su Saša i Žare na silu ispenjali dva smjera.
Nakon svega viđenog zaključak je slijedeći:Prilep je izvrstan za boldering što se i zna, dok štrikeri još moraju malo pričekati. Dadi Topiću poručujemo da nas je malo zaj…..

Link na Bornino viđenje tripa: ovdje

20141026_075814

Jelašnica

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7a+ – Demir kapija

kadina

Kadina reka

velika smetka

Velika smetka 8a

IMG_0760

Zagrebački 7c

 

IMG_0740

Velika Baba – novi smjer

20141031_134225

Matka – Otmar sektor

 

One comment

  1. 🙂 Kako bre nije te sramota da pises vakve stvari?!?! to sto niste mogli da penjate na Matka i vam se tebi videlo previse ekstremno neznaci da lokalitet nevalja! Mislim znas ona stara uzrecica: “Ko ne penje svasta, ne penje nista” Ista prica so Kadina ! Bili ste nam na gosti, precekali smo vam kako ljudi, sa postovanje, a Ti plujes po Makedonija. Pa kad dodzes sad opet samo se ti najavi i me pitaj gde je Mavrovo 😉 Prvo ja kad bi otiso i na najsranje lokalitet u svetu ne bi pisao na svoj blog kako nisam penjeo, kako je bio sranje i milion malih opravdanja zasto ni sam penjao. Druga je stvar da je stvarno glupi poteg da stvaras negativne mishlenja o sebi kod domaci (makedonski) penjaca..to ti je auto gol.

    By the way Kadina -- Mnogo je još posla, da bi ovo mjesto postalo hot spot. Još kad se pribroji zadnjih 3 km vrlo loše ceste, navale još neko vrijeme neće biti.-- pa mi i ne hocemo da bude hot spot, da nam neko unistava priroda i da ni polira skala, ne hvala. A to sto smo vas odneli je bio iz dobre volje za nase goste. Nemogu da svatim kako mozes da pises vakve stvatri kad ides negde na gosti.

    Pozdrav i veruj da nikada neces procitat od Makedonski penjaci da nesta u Hrvatska ne valja, i da bi bio najgorje na svet, to se zove postovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top