29.03.2024
Najnovije vijesti
Dawn wall ispenjan

Dawn wall ispenjan

Vjerojatno nema ( ili ih je vrlo malo ) penjača koji ovih dana nisu pratili finalni pokušaj da Tommy Caldwell i Kevin Jorgeson konačno završe gotovo sedmogodišnji projekt u koji su uložili bezbroj dana i pokušaja. Samo ovaj završni pokušaj da se u jednom potezu bez vraćanja na zemlju cijeli smjer ispenje slobodno trajao je 19 dana. Svi sve znaju i sada se nema što za dodati osim da je to jedan od najvećih penjačkih poduhvata u povijesti ovog sporta. Teško je uspoređivati uspone jer svaki je nastao u svoje vrijeme i u drukčijim uvijetima, ali zasigurno ovaj je hjedan od najvećih i zato kapa dolje za viziju i izvedbu a ponajviše upornost i predanost kakva se danas rijetko nalazi.

Članak Planet mountain – odličan pregled : link

Da bi smo prosječnom posjetitelju bolder dvorana barem približno prikazali o čemu je riječ pokušat ćemo sa ovom usporedbom:

Zamislite tri Anića kuka jedan iznad drugog – to je otprilike trideset dužina.

U tih trideset dužina imamo cca sedam njih težih od 8b+ od čega su tri ocjenjene 9a ( Znači recimo The Core, Hotel Xaxid na Ospu te nekoliko Vizija , Corrida, Alcatraza, Vukowara i slično) no znatno su duže a neke idu i horizontalno.

Zatim narednih sedam težine od 7c+ do 8b ( Recimo Narikača u Kompanju , Rocket max , Reinini, Starfucker na Kalniku, Every hole  , Geronimo na Markezinoj, Priča za laku noć ). I ovih drugih sedam je znatno dužih

I na kraju još dvanaest dužina ocjene od 7b do 7c.

No ono što je najbitnije : većinom su to trad dužine znači bez spitova ili sa vrlo malo spitova samo na ključnim mjestima! Plus nema povratka na zemlju, spava se u portaledgeu i tako to … Dosad je nejteži multipitch bio ocijenjen sa 8c!
Dawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top