20.04.2024
Najnovije vijesti
Borna i Jani vrhunski …

Borna i Jani vrhunski …

Protekli  vikend dva su naša mlada penjača izvela vrhunske uspone. Radi se Borni Čujiću i Jani Zoraj. Borna u Paklenici a Jani na Kotečniku.

Krenimo sa trenutno ipak jačom vijesti:

U Paklenici je Borna popeo legendarni smjer Il Maratoneta ocjene 8b+. Smjer kojeg je legendarni talijanski penjač Maurizio Zanolla Manolo opremio i popeo davne 1987 dosad je nakon njega ispenjan samo pet puta uključujući Bornu ( Uroš Perko, Marko Lukič , Ivan Lisica i Quentin Castagnier) !
Totalni old school smjer vrlo je specifičan i osim kvalitete za njegovo ponavljanje potrebna je velika volja i odlučnost. Ocjena ne govori mnogo o zahtijevnosti ovog smjera.  Rijetko kad su  dobri uvjeti za uspon a hvatišta su toliko mala i oštra da su u danu moguća najviše dva do tri kvalitetna pokušaja. Ili je hladno ili prevruće i sparno, a često su ključna hvatišta mokra.
O povijesti smjera dosta je napisano prilikom uspona Ivana Lisice . Link: ovdje
Borna je za smjer trebao oko dvadeset ulaza u periodu od godine i pol. Probavao je smjer svakih nekoliko mjeseci po dan ili dva . Kvalitetno najčešće samo dan jer za drugi dan nije bilo kože.
Protekli vikend bio je onaj ključni. Nažalost u petak se spustila jaka kiša i ponovo smočila dio smjera. Neka hvatišta su bila mokra te gotovo sve stopinke na izlazu. Unatoč tome Borna je imao dva dobra ulaza. U prvom pokušaju je da bi izbjegao mokro hvatište promijenio kombinaciju što se nije pokazalo dobrim. U drugom se vratio na staru „betu“ ali opet je pao na samom izlazu iz smjera.  Koža je otišla nakon još dva pokušaja i za sljedeći dan gotovo da nije imao volje. Nevoljko je ostao i u nedjelju.

Taj dan prvi pokušaj bio je odličan. Pao je na samo gib od kraja teškoća. Zbog boli u prstima nije htio ponovo pokušati. No srećom tu su bili Igor čorko , Ivan Pevec te Siniša Škalec koji su dali podstrek za još jedan ulaz. U međuvremenu , samo 45 min nakon prvog pokušaja voda se probila kroz pukotinu u stijeni i gotovo zalila jedno od ključnih hvatišta. Srećom u navali adrenalina i odlučnosti da ovaj put popne smjer Borna to nije niti primijetio. Tako je i bilo: u epskoj borbi , bodren, unatoč boli u prstima uz maksimalni napor prolazi!
Kako je na svom blogu napisao ( link ) možda je ocjena i viša od 8b+, no Maratoneta se ne penje zbog ocjene. Taj se smjer penje zbog linije i samog značaja smjera. To je spomenik jednog vremena.

 

Na drugom pak kraju , točnije na Kotečniku blizu Celja Jani Zoraj ponovo ima odličan dan . Najprije je u drugom pokušaju popela smjer Divji mož ocjene 8a a zatim iz treće još teži smjer Specijalist za življenje ocjene 8a+ !  Za tako mladu penjačicu dvije osmice u danu su vrhunsko postignuće.

Obje ove priče pokazuju nam da u Zagrebu imamo dva odlična mlada talenta i sa veseljem isčekujemo ovogodišnju natjecateljsku sezonu kao i njihove dalje aktivnosti u prirodnim stijenama.

11174544_988035694575155_2781173816342203395_o

Jedan od ključnih grifova nakon dugog giba- umalo da ga voda nije potpuno zamočila…

 

11182328_988035644575160_4056066965915266331_n

Početni dio

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top