29.03.2024
Najnovije vijesti

Nova penjališta…

Od proteklog tjedna Hrvatska je bogatija za još dva odlična penjališta:

Najprije je održana akcija opremanja stijene Osoja u prekrasnom kanjonu rijeke Čikole. Iz Evropskih fondova je Ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Šibensko kninske županije potegnula veća sredstva iz kojih se financiraju rekreacijski sadržaji u rubnim dijelovima NP Krka. Tako je i kanjon Čikole ušao u taj projekt. Rade se pristupne staze, vidikovci, via ferrate, kanjoning staze i sl. Jedan od najvećih poduhvata jest i uređenje penjališta. Nosioc tog dijela posla bio je SPK Marulianus predvođeni Danijem Piccinijem i Tonijem Zlodrom. Samo opremanje smjerova održano je od 23. do 25. listopada a sudjelovalo je preko pedeset ljudi. Najviše penjača naravno iz Dalmacije ali i gosti iz Italije, Austrije te Belgije. Vrlo malo penjača sa sjevera Hrvatske se odazvalo pozivu ( dvoje) iako su bili plačeni i putni troškovi kao i troškovi smještaja i prehrane. Organizacija je bila odlična, atmosfera radna i predana , zabušavanja nije bilo, radilo se od jutra do mraka a produkt je 51 novi smjer. Pravi gušt je bio radit sa takvom ekipom koja se tih dana skupila na Čikoli. Smjerovi su odlični i dugi i do 50m pretežito u rangu 5-6 iako ima i odličnih težih linija. Naravno treba ih još počistiti i mnoge od njih ispenjati da se priča dovede kraju. Potencijal je ogroman.

Par dana kasnije slična se priča odigrala na Braču. Na inicijativu Ive Ljubetića Šteke uz mali doprinos Borisa Čujića na Brač je doputovao snažan tim od devet francuskih vrhunskih penjača koji su opremali penjalište Smrka na sjevernoj strani otoka u blizini Pustinje Blaca. Smrka je zasigurno najimpresivnija stijena za sportske smjerove u Hrvatskoj. Visoka je 80m a široka nekih 300m . Podsjeća na Mišju peč. Vrlo je prevjesna a obzirom da nudi mogućnosti za opremanje teških smjerova, ovo sa Francuzima je ispala najbolja kombinacija. Austrijanac Heinz Lechner opremio je jedan , Boris Čujić dva, Milan Karmelić još jednog a devet Francuza još nešto više od dvadeset smjerova. Raspon težina kreće se od 6c+ do 8b+ tako da je penjalište ipak pogodno samo za kvalitetne penjače.  Svi su smjerovi već popeti.
Lavina opremanja penjališta kreće dalje: Već su se javili iz Drašnica za nastavak radova a i grad Bol želi na svome terenu održati sličnu akciju.

osoje

Osoja na Čikoli

smrka

Smrka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top