18.04.2024
Najnovije vijesti

Rupa u cikloni

Dalibor Plaščar , Narikača 8a foto: B. Čujić

Ovih dana kiša i jugovina doslovno nas zaj……. no protekli vikend ipak je donio penjivo vrijeme. Uvijeti su bili interesantni. Dok je u (pre) mokrom Kompanju bilo cca dvadesetak automobila, u isto vrijeme u suhim ( skoro potpuno ) Istarskim toplicama nikog !?
No krenimo s usponima: Jedan od penjivih smjerova bila je Narikača 8a koju su riješili Dalibor Plaščar i Siniša Škalec. Malo dalje u sektoru Katz Ivan Tomašek se poigrao s smjerom Parov Stelar 7c a Orsat Kratofil penje Moppi 7b+. Bilo je i drugih uspona a mora se priznati da je bilo podosta automobila ZG registracije ( KKK koalicija – Kalnik, Kompanj, Kotečnik). Kako je tko imao sreće s mokrom stijenom tako se i veselio…

U nedjelju bilo je nešto bolje, dio se ZG scene uputio put Istarskih toplica gdje Ivan Ljubičić rješava Waffengegner 7b a padaju i neki lakši smjerovi tipa 7a i 7a+ ( Saša Kmezić ).

Na udaru je i sve popularniji Brseč koji u nedjelju doživljava pravu invaziju, što na tom penjalištu obzirom na duge smjerove ( uzimaju vremena ) i podosta ekstenzija, zapravo i nije dobro. Penjalište je još u nastanku pa zapravo nema velikog broja urednih linija. Penjali su se sada već klasici : Miko Borić 7b, Mathilde 7a+…  Boris Čujić i Žarko Kaličanin u petak su ponovo bili aktivni glede novih smjerova. Tako je nastao Bodhi 7c? ( varijanta Point Breaka ) te budući mega klasik Jarilo ( * ) 7b , 50 m čiste uživancije .

 

 *Jarilo ( staroslavenski i starohrvatski bog ):
Po mitološkoj priči on je Perunov i Mokošin deseti sin, otet od Boga Velesa čim se rodio, za novu godinu (koja je starim Slavenima padala na zadnji mladi mjesec pred proljetnu ravnodnevnicu) te je odveden u podzemlje gdje je odrastao uz Velesove kćeri. Čim je stasao u snažnog mladića, a to je u božanskom svijetu za Boga vegetacije jako kratko vrijeme, on napušta Velesovo podzemlje u vlažnim korijenima Stabla svijeta, te se želi oženiti, a za ženu će zatražiti sebi jednaku djevojku. “Sinu” vrhovnog Boga jednog svijeta, ravnopravna je samo kćerka vrhovnog Boga drugog svijeta. I on tako kreće na put prema Perunovom dvoru. A da dođe do svog oca, za kojeg i ne zna da mu je otac, on mora proći cijelo Stablo, dakle, i kroz svijet ljudi i kroz svijet životinja smještenih u njegovoj krošnji. Njegov dolazak u naš svijet donosi proljeće – novu snagu, preporođenje vegetacije i radost života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top