20.04.2024
Najnovije vijesti
Adidas Rock stars

Adidas Rock stars

Piše: Inga Patarčić

Rock Stars 2016 natjecanje – Stuttgart 23.-24.9.2016.

 

 

Summa summarum natjecanja: da se top penjači osjećaju kao zvijezde.

Priča se da Mina Markovič zaista voli ovo natjecanje jer ju učine da se osjeća posebnom.

 

 

 

S obzirom da sam vjerojatno prva Hrvatica koja je imala priliku sudjelovati u natjecanju, iako u “nižoj” kategoriji, pišem kratak izvještaj o tome kako stvari funkcioniraju.

 

Natjecanje

Rock Stars je dvodnevno natjecanje s kvalifikacijama u petak, polufinalom i finalom u subotu. U natjecanju sudjeluju 70 profesionalnih penjača i 130 amatera za koje se pretpostavlja da imaju cilj bar jednom u životu penjati zajedno sa svojim penjačkim uzorima. U profi kategoriju pozivaju se top penjači s IFSC rang liste, top3 penjači s Europskog kupa za mlade i pobjednici nacionalnih i kontinentalnih natjecanja. Kvalifikacije (4 smjera) prolazi 20 penjačica I penjača, te po jedan iz amaterske kategorije. U finalu startaju šestero najboljih penjača/ica; nakon 2 smjera kreće prva eliminacija te ih ostaje po troje te nakon još jednog smjera dvoje koji penju “super-boulder”. Top 2 penjača penju paralelno isti bolder I cilj ga je popeti sto prije.

 

Postoji I kategorija za “amatere” – GoreTex Be a RockStar natjecanje iliti Bouldering jam u kojoj 40 penjačica I 90 penjača ima prliku osvojiti prvo mjesto u svojoj kategoriji. Format natjecanja je: 1:30 h za cure, odnosno 2 sata za dečke za 8 smjerova. Bodovanje: klasika.  Pobjednici se plasiraju u polufinale profi kategorije – penjanje sa zvijezdama.  Međutim, to nije sve… Prva tri mjesta u amaterskoj kategoriji sudjeluju u radionici osmisli svoj boulder problem tijekom kojeg, uz mentorstvo Davida Lame I Mayan Smith-Gobat, pokušavaju osmisliti sto orginalniji boulder. Nakon radionice, slijedi finale amaterske kategorije gdje ti isti penjači penju 4 bouldera (tri koja su osmislili oni i jedan osmišljen od strane mentora ili drugih postavljaca) te pobijednici osvajaju Be-a-rock-star-krunu i sljedeže godine direktno sudjeluju u profi kategoriji.

*Napomena 2: Cilj amaterskog natjecanja jest druženje i uživanje u smjerovima, stoga smjerovi nisu bili svemirski nego mogući. Čak je i jedan  bio izuzetno lagan da ga svi natjecatelji mogu popeti. Nažalost, uživanje, druženje I navijanje jedna za drugu uglavnom nije bilo ostvareno.

 

Organizacija

 

Apsolutni spektakl. Mašinerija je golema. Nažalost ne znam broj, ali to su odredi ljudi zaduženi za promociju natjecanja, tiskanje biltena u kojem je objasnjeno sve od A-Z, osobnu kominikaciju sa svih preko 200 natjecatelja. Postoji cijela dvorana pretvorena u press-centar. Trebaju se izorganizirati svi sudci, fizioterapeuti, doktori, vozači, postavljači, bendovi (jer je zavrsni događaj kombinacija penjanja I koncerta). Eh da, i svi u Adidasu, naravno.

 

Kako postati amater na Rockstars natjecanju?

 

Jest amaterska kategorija, ali bilo kako bilo karta I za ovu kategoriju se treba osvojiti. Iliti treba se pobijediti na nekoj prethodnoj “lokalnoj” tekmi. A za to trebate zivjeti u Njemačkoj, Švicarskoj ili Austriji. Primjerice jedna od desetak berlinskih dvorana – Berta Block, dobila je 2 karte za Stuttgart te su organizirali su natjecanje: 30 kvalifikacijskih smjerova I finale. Pobjednici obje kategorije dobivaju put u Stuttgart. Ove godine bili smo to, cimer, Stephan Vogt, usudila bih se tvrditi najbolji berlinski penjač I moja malenkost.

 

O osjećaju posebnosti…

 

Hotel (trebao je biti HILTON Garden Inn direktno kraj mjesta samog natjecanja, ali iz neznanih razloga ipak nije) je pokriven tri noći*. Nadalje, postoji mogućnost dobiti masažu nakon natjecanja. Nadalje, osiguran je doručak, ponekad i večera i ručak, a ponekad ne. Ovisno o poziciji u društvu. Čim prođe amatersko natjecanje, sve postaje zabranjeno voće. Generalno, razlika izmedu amatera I zvijezda je goooolema. Točno se osjeća kojoj klasi pripadate, a s obzirnom da smo u Njemacka, nema mak niti centimetar… zvijezde budu lijepo tretirane i opskrbljene.

Međutim, ako vas uzbuduje da vam za doručkom David Lama odzdravi dobro jutro ili dijelite lift s Shaunom Coxey onda je zaista posebno. Samo prije morate biti osvješteni da je pojam druženja i prijateljstva limitiran na osobe iste nacionalnosti.

*Napomena: Put pokrivate sami.

 

Osobno:

Natjecati se u zenskoj seniorskoj kategoriji kojoj je prosjek godina bio 17.5, natjerao me da počnem shvaćati kako je Sunki inače.

Za poklon od Adidasa svaki natjecatelj je dobio dvije četke za četkanje grifova. Jaaaako volim četke.

 

 

 

Ima jos mnogo, ali stajem ovdje.

 

Hoće li koja karta za Stuttgart i dogodine dolepršati do nekog od Hrvata ne znam. No pokušat ćemo.

14489619_1121086301272863_1688455760_o

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top