28.03.2024
Najnovije vijesti
Penjačka užad

Penjačka užad

Uže za sve prilike

Uže je najvažniji dio sigurnosne opreme koju koristimo za penjanje. No na tržištu danas postoji mnogo tipova užadi. Kako se odlučiti koje je ono pravo za nas ?

Danas se užad razlikuje prema namjeni: za dvoranu, za alpinizam, za penjanje leda, za radove i sl. Dali trebamo jednostruko uže, jednostruko koje se koristi u paru ( half rope ) ili dvostruko uže .

Sportsko penjanje:

Tko se bavi samo sportskim penjanjem stvar je jednostavna: Jedno uže je dovoljno. Ukoliko se penjemo na penjalištima za vrijeme dobrog vremena , nije potrebno mnogo razbijati glavu o raznim impregnacijama i kemijskim obradama. Unatoč tome treba znati da kvalitetnije i bolje tretirano uže omogućava dulje korištenje i lakše manevriranje.

Ono o čemu treba promisliti je promjer užeta:

Proizvođači danas nude široku paletu tankih i laganijih užadi zbog smanjenja volumena i težine te eventualno lakšeg rukovanja. No moramo znati da to naravno utiče i na sigurnost, broj izdržanih padova te kompatibilnost sa spravicama za osiguravanje. Treba znati da ne rade sve spravice sa svim promjerima užadi. Ako imamo slabu ruku bolje je uzeti deblji konop, jer ga je kod pada lakše zaustaviti.

 

Koje uže za koju vrst penjanja ?

Tko često studira smjerove ( nadr……….) odnosno stalno pada i visi u smjerovima bolje je da se odluči za deblju užad ( od 10 mm naviše) . Eksperti će za teški redpoint ili duge sportske te alpske smjerove odabrati tanju užad debljine 9,1 do 9,7 mm. Kod upotrebe takvih užadi treba imati odgovarajuće spravice te iskustvo u radu sa takvom opremom. Postoji i još tanja užad ( 8,9mm ) no ta je namijenjene pravim ekspertima kako u penjanju tako i u osiguravanju. Dobar kompromis između sigurnosti i manjeg volumena je uže debljine 9,7mm.

Tko penje u dvorani može se odlučiti za uže namjenjeno samo tome.
Naime kod te užadi vlakna su izdržljivija, užad je deblja a dužina je maks. 30-40 m.
No u praksi takvu užad kupuju samo penjačke dvorane dok penjači za dvoranu koriste svoju staru užad.
Početnici pak rađe kupe uže sa kojim mogu kvalitetno penjati u prirodi.

KL-Kletterhalle-Sarah-Training128Penjemo li duge smjerove tu smo već u malo većem razmišljanju. Gdje možemo sa stijene sići naokolo ( Anića kuk ) , možemo koristiti i jednostruko uže, no ukoliko moramo abseilati dvostruko uže je obavezno. Ono daje i veću sigurnost. Alpski sportski smjerovi sa opremljenim sidrištima i relativno ravnim linijama omogućavaju penjanje sa dvostrukim užetom koje nudi visoku sigurnost i omogućava abseil a ukopčava se istovremeno ( oba užeta ) . No kad je linija smjera zavojita ili se međuosiguranja moraju postavljati čas s jedne strane , čas sa druge bolje je koristiti tzv. Half rope koje se može ukopčavati izmjenično, odnosno kako diktira linija smjera.

Kod užadi koju koristimo u Alpama ili dugim smjerovima impregnacija je važan čimbenik, obzirom na veliko habanje i čestu mogućnost da bude mokro od kiše ili snijega. I ovdje vrijedi isto što i za jednostruku užad: Tanja su lakša i volumenski manja, dok su deblja teža ali sigurnija. Tko vodi nekoga u smjer ( pogotovo npr. dvoje istovremeno ) bolje je da uzme nešto deblje uže i to samo tzv. Half rope.

 

Tipovi i vrste penjačkih užadi?

Ako se pitamo koje je uže najbolje za nas, nema jednostavnog odgovora. Koliko da potrošim na njega ? Pa i tu odgovor nije skorz jednostavan. Koje je najbolje uže ovisi o obradi i karakteristikama. Evo liste :

Jednostruko uže:  KL-Kletterseil-Bicolor-S065_klettern_5_12

• Koristi se samostalno

• Koristi se za normalno penjanje u prirodi i u dvorani

• Promjer je približno 8.9 do 11 mm

• Za prirodu se danas najčešće koristi duljina od 70m

• Najprodavaniji su modeli promjera 9.7 do 10.5 mm

• Tanji modeli namjenjeni su samo specijalistima

• Standardni test: Uže mora podnijeti minimalno pet padova težine od 80kg.

Polujednostruko uže KL-Kletterseil-Halbseil-S065_klettern_5_12

• Za alpsko penjanje ili tzv. Trad smjerove

• Koristi se u paru

• Kod tehnike penjanja s takvom užadi samo se jedno uže ukopčava u međuosiguranje ( ovisno o rasporedu međuosiguranja )

• Užad je tanja od jednostruke ali sigurnost je veća u slučaju odrona kamenja ili pada preko oštre ljuske

• Omogućava duži spust užetom

• Mora zadržati pet standardnih padova mase od 55 kg

Dvostruko uže ( Twin rope ) KL-Kletterseil-Zwillingsseil-S065_klettern_5_12

• Hibrid jednostrukih i polujednostrukih užadi

• Kao i polujednostruka užad koristi se isključivo u paru

• Oba se užeta ukopčavaju istovremeno ( kao i jednostruko uže )

• U slučaju pada oba su užeta istovremeno pod opterećenjem. Izloženost kod odrona kamena veća je nego kod polujednostruke užadi.

• Veća prednost u odnosu na jednostruku užad u slučaju spusta po užetu ali i sigurnosti.

• Nema prednosti vezano za trenje užeta.

• Mora zadržati dvaneast standardnih padova mase od 80kg ( naravno oba užeta zajedno )

 

Konstrukcija užadi – Izvana je košuljica a iznutra je jezgra, koja je ustvari nosivi dio užeta.

Klasična konstrukcija: KL-Kletterseile-Kernmantelseil-S065_klettern_5_12

1956 Edelrid je počeo sa užadima kakve danas proizvode gotovo svi glavni akteri na tržištu. U sredini je jezgra od vlakana strojno smotanih i spojenih.

Tri jezgre umjesto jedne: KL-Kletterseile-Kernmantelseil-triaxiale-S065_klettern_5_12

Firma Millet izbacila je tzv. Triaxial sistem. Ustvari jezgra se sastoji od tri deblja vlakna/jezgre od kojih je svako nastalo uplatanjem tanjih vlakana. Millet tvrdi da se tako povećava sigurnost, obzirom da kod nekog mehaničkog oštećenja jezgre, jedno od tri središnja vlakna može i dalje samo držati opterećenje.

Iz jednog komada:KL-Kletterseile-Kernmantelseil-unicore-S065_klettern_5_12

Kod novog sistema firme Beal, koji se zove UniCore, a koristi se kod modala Diablo, košuljica i jezgra su međusobno povezane. . Kod tog sistema izbjegnuto je klizanje košuljice ( sheat slippage) kao kod mnogih drugih modela. Ukoliko je košuljica oštećena i dalje se po užetu može uspinjati pomoću penjalica ( jumara ).

 

Neki interesantni modeli :

Beal Diablo 9,8mm  diablo

Odlično uže ugodno za rukovanje. Uže lagano putoje kroz karabiner i lako se ukopčava. Sa promjerom od 9,8mm nije predebelo niti za osiguravanje pomoću pločice ili tubera. Kod korištenja potpuno novog užeta treba malo više pažnje i snage u rukama pogotovo kod korištenja pločice.

Mammut Swissrope swiss

Radi se o užetu promjera 9,5mm modernog šarenog designa. Pripada Mammutovoj  SuperDry liniji. Nešto je teže kao i model Spark koji je jednakog promjera, ali podnosi veći broj padova.

Beal Joker KL-Kletterseil-Kaufberatung-Joker-9.jpg.2974236

Ovo je specijalističko uže obzirom na promjer od 9,1 mm.  Namjenjeno je za najteže smjerove, odnosno za penjače sa velikim iskustvom.

Tendon Master 9,7mm   lano-tendon-ambition-10-2-60-m-615-0

Tendonova obitelj užadi dijeli se na dvije linije: Ambition i Master. Master linija namijenjena je zahtijevnijim korisnicima , obzirom da se radi o užadima sa boljom obradom i boljim karakteristikama, pri istom promjeru. Model  9,7  podnosi tako 9-10 normiranih padova. Lakši je od modela Ambition 9,8mm ( koji je sličan po karakteristikama ) ali je zbog specijalne obrade košuljice mnogo otporniji na habanje.
Preporuka uredništva !

Tendon Ambition 10,2mm KL-Kletterseil-Kaufberatung-Master-9.jpg.2974290

Uže srednjeg promjera kako za početnike tako i za naprednije korisnike . Vrlo je robusno i podnosi veći broj padova: 12-13 .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top