19.06.2018
Najnovije vijesti

Gorsko zrcalo

  • Opis
  • Smjerovi
  • Pristup
Gorsko Zrcalo je okomita stijena visoka 20m i isto toliko siroka, nastala je vjerojatno kao kamenolom. Penjačka povijestr joj pocinje 60-tih godina kada su Anton Filipcic i Nedjo Jakic tehnickim penjanjem prvenstveno ispenjali Centralu. Nakon toga ispenjano je jos nekoliko tehnickih smjerova i Zrcalo postaje vjezbaliste zagrebackih alpinista, speleologa i gorskih spasavatelja. U to vrijeme nitko nije ni pomisljao na slobodno penjanje Zrcala. Sredinom 80-tih Tin Ilakovac je nakon brojnih pokusaja uspio ispenjati 3-metarski strop u lijevom dijelu stijene. Smjer je nazvao “Oslobodjenje od nocne more”. Kasnije je Ilakovac ispenjao i “Ulaz u vitrinu s pricama iz svijeta maste” u krajnje desnom dijelu stijene. 1991.g. Boris Cujic inicira uredjenje Zrcala u kojem sudjeluju Ivan Host, Sinisa Jakus, Zarko Kalicanin, Slavica Stojakovic, Igor Hrste, Bojan Ungar, Danko Cvitkovic i Hrvoje Bakrac.Smjerovi su opremljeni 14mm spitovima, a Centrala je uredjena na nacin da se jos uvijek moze penjati tehnicki.

Kada je stijena mokra penjanje je gotovo nemoguce.

Nedaleko stijene tece potok (koji se kasnije ulijeva u potok Trnava) kraj kojeg je sagradjeno malo skloniste nazvano po Milanu Matovini, Hrvatskom penjacu koji je poginuo u Rocky Mountainsu.

DSCN0423 04

Žljeb 5b 10m
Oslobađanje od   noćne more 7c 11m
Hostoblaster 6a 11m
Masterblaster 6a 10m
Centrala 7a+/b 23m
Projekt 8a/a+ ?
Desni rub 7a+ 22m
Ulaz u   vitrinu s pričama iz svijeta mašte 6a+ 20m
Iz ulice Markusevacka Trnava kod Kapelice skrenuti lijevo i nakon 1km proci kraj lovackog doma “Prigorje” gdje nestaje asfalt i slijedi 1.5km lose ceste uz potok Trnavu. Sljedeci markaciju planinarskog puta 23. skrenuti desno (mogucnost parkinga) i nastaviti 2min pjesice do podnozja Gorskog Zrcala.
GPS Koordinate:  45°54’3.14″S  16° 0’29.31″I

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top