24.07.2024
Najnovije vijesti

Gorsko zrcalo

  • Opis
  • Smjerovi
  • Pristup
Gorsko Zrcalo je okomita stijena visoka 20m i isto toliko siroka, nastala je vjerojatno kao kamenolom. Penjačka povijestr joj pocinje 60-tih godina kada su Anton Filipcic i Nedjo Jakic tehnickim penjanjem prvenstveno ispenjali Centralu. Nakon toga ispenjano je jos nekoliko tehnickih smjerova i Zrcalo postaje vjezbaliste zagrebackih alpinista, speleologa i gorskih spasavatelja. U to vrijeme nitko nije ni pomisljao na slobodno penjanje Zrcala. Sredinom 80-tih Tin Ilakovac je nakon brojnih pokusaja uspio ispenjati 3-metarski strop u lijevom dijelu stijene. Smjer je nazvao “Oslobodjenje od nocne more”. Kasnije je Ilakovac ispenjao i “Ulaz u vitrinu s pricama iz svijeta maste” u krajnje desnom dijelu stijene. 1991.g. Boris Cujic inicira uredjenje Zrcala u kojem sudjeluju Ivan Host, Sinisa Jakus, Zarko Kalicanin, Slavica Stojakovic, Igor Hrste, Bojan Ungar, Danko Cvitkovic i Hrvoje Bakrac.Smjerovi su opremljeni 14mm spitovima, a Centrala je uredjena na nacin da se jos uvijek moze penjati tehnicki.

Kada je stijena mokra penjanje je gotovo nemoguce.

Nedaleko stijene tece potok (koji se kasnije ulijeva u potok Trnava) kraj kojeg je sagradjeno malo skloniste nazvano po Milanu Matovini, Hrvatskom penjacu koji je poginuo u Rocky Mountainsu.

DSCN0423 04

Žljeb 5b 10m
Oslobađanje od   noćne more 7c 11m
Hostoblaster 6a 11m
Masterblaster 6a 10m
Centrala 7a+/b 23m
Projekt 8a/a+ ?
Desni rub 7a+ 22m
Ulaz u   vitrinu s pričama iz svijeta mašte 6a+ 20m
Iz ulice Markusevacka Trnava kod Kapelice skrenuti lijevo i nakon 1km proci kraj lovackog doma “Prigorje” gdje nestaje asfalt i slijedi 1.5km lose ceste uz potok Trnavu. Sljedeci markaciju planinarskog puta 23. skrenuti desno (mogucnost parkinga) i nastaviti 2min pjesice do podnozja Gorskog Zrcala.
GPS Koordinate:  45°54’3.14″S  16° 0’29.31″I

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top