22.06.2018
Najnovije vijesti
Mađarski čardaš

Mađarski čardaš

Posljednji vikend travnja Borna i Boris Čujić proveli su na penjanju u Mađarskoj ! Na tamošnjem penjalištu Kis Gerecse Borna je u drugom pokušaju popeo smjerove Nazgul 8a i Lelekharang 8a+.

O tome kako im je bilo piše Boris Čujić:

Već petnaestak godina u dubini police ležao je penjački vodič za Mađarsku. No nikako da ga uzmem u ruke ili krenem put Mađarske. Na poziv prijatelja, konačno se odlučujemo i za to čudo.  Naime kad sam ljudima govorio kamo ćemo na penjanje svi su u nevjerici pitali : Pa kaj tam ima ? Ipak čovjek bi se iznenadio na kvalitetom penjališta koja smo obišli. Pridružuje nam se i Bornin prijatelj Tim Unuk s ocem.

Brežuljkasto područje Gerecse nalazi se zapadno od Budimpešte nekih 3,5 sati vožnje od zagreba. Ambijent je vrlo lijep i sve je puno zelenila. Mi smo obišli penjališta Tardosbanya i Kis Gerecse. Prvo bi se dopalo rekreativcima, obzirom na veću količinu dobro opremljenih laganijih smjerova ( raspon 3.7c) . Drugo penjalište interesantnije je za vrlo utrenirane penjače. Ima i tu laganih smjerova no sektor Eso fall nudi same teške smjerove jedan do drugoga. Dva smo dana penjali u tom sektoru a Borna i Tim su ulazili samo u teške stvari ( 7a + za zagrijavanje ). Odlučili su se uništiti u dva dana. Bili su blizu rješenja jednog 8b+ smjera, no kako su smjerovi na tom penjalištu dosta napeti, i navijenih ocjena i ovo što su popeli je odlično. Većinom su to smjerovi do 15m visine i traže izdržljivost u snazi.

Tardosbanya, gdje smo penjali treći dan,  je drugačija. Stijena je višlja ( do 28m ) i pretežno okomita . Smjerovi traže izdržljivost i dobro gibanje. Ima i dosta laganijih smjerova. Ambijent je također lijep. Sve su to davno napušteni kamenolomi, sa dobro struktureiranom stijenom, a podnožje je ravno i vrlo ugodno. Orjentacija je sjeverna tako da su to odlična ljetna penjališta.

Što se tiče logistike spavali smo na 2 km od penjališta u davno napuštenom radničkom naselju Pusztamaros sada pretvorenom u kamp. Noćenje po osobi 7 eur. Hranili smo se u restoranu Vadasz u nedalekom naselju Bajna. Hrana je također relativno povoljna i dosta jeftinija nego kod nas.
Sve u svemu isplati se, lijepo je i dobra je promjena .

Galerija : ovdje

Vodič za Kis Gerecse : ovdje
Smjerovi Tardosbanya : ovdje
Noćenje Pusztamarot: ovdje

P1030029 t

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top