18.05.2024
Najnovije vijesti

Vreće za spavanje – što i kako

DOBRO JE ZNATI Što znače temperature na vrećama za spavanje?

“Ekstremna” je temperatura je ona pri kojoj još neće doći do pothlađivanja. Naravno spavanje neće biti ugodno. “Prva komforna” je ona temperatura na kojoj ugodno spavaju oni koji nisu previše osjetljivi na hladnoću. “Druga komforna” je ona na kojoj ugodno spavaju oni kojima inače smeta hladnoća. “Maksimalna” je ona temperatura pri kojoj će u spavaćoj vreći biti preuće.

Računamo na temperature u šatoru, te kada spavamo na primjerenoj izolacijskoj podlozi, obučeni u dugo sportsko rublje.

Različiti proizvođači različito navode temperature: Primjeri: -27/-16/-10/+22 = ekstremna/komforna/ komforna/maksimalna -10/-3/+2 = ekstremna/komforna/ komforna +10/+25 = ekstremna/maksimalna +10 = ekstremna

S obzirom na punjenje, vreće za spavanje dijelimo na sintetičke i pernate.

Pernate vreće za spavanje: Pernate vreće za spavanje namijenjene su nižim temperaturama, odnosno onda, kad nam je bitna težina i volumen. Najprikladnije su za krajeve s niskim temperaturama i malo vlage (visokogorje…), jer upravo na vlazi i mokrome otkazuju. Pri izboru obratimo pažnju na količinu i kvalitetu perja. Kvaliteta se izražava odnosom između paperja i perja: 75/25 znači 75% paperja i 25% perja.

Sintetičke vreće za spavanje: Sintetička punjenja su većinom napravljena od šupljih poliesterskih vlakana. Upravo činjenica da je svako vlakno
šuplje , osigurava pored odlične izolacije i otpornost prema vlazi. Vlažna sintetička vreća za spavanje znatno će bolje izolirati od vlažne pernate vreće.

Vanjski materijali su u pravilu od poliamida koji štiti punjenje od vanjskih utjecaja, a unutrašnji materijali su kombinacija od 100% sintetike i 100% pamuka. Ako želimo što lakšu vreću, izaberemo za unutrašnji materijal sintetiku, a ako nam je važniji komfor, odlučimo se za pamuk.

ed_500_23591741

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top