18.04.2024
Najnovije vijesti
Željezničarci u Paklenici

Željezničarci u Paklenici

Polako se otvara sezona Paklenice. Što su tamo radili Željezničarci pročitajmo u njihovom izvještaju:

U petak,nakon svih inih peripetija oko toga tko ć‡e i s kim ić‡i,oko pola 8 navečer iz Zegeja u čurč‘ici kreć‡emo Josip,Zvone,Lahorka i malo ja put Paklenice. Stižemo tamo oko 11 navečer, parkamo na plaži,razvlačimo šatore,te uz pivicu dogovaramo kuda ćemo sutra. Dečki su se pripremili za Mosoraša,pa smo se nas dvije odlučile prikrpati njima, proučavanje skice je donio knedlu u grlo,ali nas nije obeshrabrio. Tješili smo se kak su ocjene vjerovatno i malo blaže od toga kako piše.. Je,moš mislit..

Buđ‘enje u 6,pakiranje,pravac kanjon,doručak i oko 8 kreć‡emo prema Anić‡a kuku. Smjer našli od prve,raspremili se i u 10 Josip je krenuo u prvi cug.Napredovali smo relativno brzo kroz cugove,uz dosta smijeha i chilanja na štandovima,mada smo svakim cugom bili sve sigurniji u to da su ocjene žestoke i svi smo se polako počeli pribojavati što nam nosi onaj predzadnji 5c cug. Pao je dogovor da Josip ide prvi,da proba iščupati taj cug do kraja na svoju snagu,da nam ostavi komplete i dodatna osiguranja,kao psihološki back up,te da,ako skužimo da ne ide,bježimo van iz smjera. Još se živo sjeć‡am tišine na štandu dok smo čekali da Josip prođ‘e taj cug,svi troje smo ustvari u mislima bili s njim..I konačno,slavna rečenica “Zvonko,puštaj osiguranje!” Svi smo odahnuli,misleć‡i,dalje ć‡emo lako, Zvonko je otišao,a ja sam se spremala suočiti sa tom živinom. I nikakve psihološke mantre i uvjeravanja,nisu me mogla pripremiti na taj horor,koji je prigodno skriven, čekao iza previsne stijene. Cug,zapravo kreć‡e relativno položeno i glatko,do poslije skretanja za tu stijenu,kad ispred sebe ugledala valjda desetak spitova,poredanih u nevidljivu ravnu crtu. I tu kreće borba,napreduješ isključivo na ruke i snagu,dok ti noge,gotovo bezuvjetno,u položaju špage,služe za nekakvu ravnotežu,trenja malo ili gotovo ništa.I tako cijelih 54 m.Uz puno matematike i gledanja,nalaziš oprimke u zajedi, dok desnom rukom ustvari gladiš stijenu..Sva sreća,pa je dogovor bio da dečki ostave komplete, što je meni uvelike olakšalo cijelu priču,mogla sam smisliti svakakve nove oblike tehniciranja:-)) Konačno, zadnji grif zabacivanja ruke prema ljuski sa fantastičnim tramvajcem,u kojem me uhvatio grč u šaci (nikad prije nisam osjetila takvu strahotu) i vani. Lahorka je rekordno brzo i sa genijalnim osmijehom na licu stigla do nas,pa smo malo guštali gledajuć‡i Ȍehe kako gotovo trčeć‡i rješavaju Brid klina,te odradili i taj zadnji,po meni,najljepši penjački cug cijelog smjera. Sve u svemu,smjer koji ima sve što možeš poželiti, težak,ali prepun raznih grifova,koji samo čekaju da ih nađ‘eš, dugačak, ali raznolik, ubija pogledom i bome,ubija snagu. U njega ne ić‡i fizički nespreman, jer osim štandova,ne nudi ni trenutak predaha.

Na vrhu naslikavanje, pravac dolje, Dinko, piva. Kod Dinka je bilo, valjda petnaestak Željezničaraca, tako da je druženje potrajalo dok nas Dinko nije potjerao van.

Drugo jutro, kasnije buđ‘enje, nekakvo oblačnjikavo vrijeme, pa se odlučujemo za Nosoroga. Lahorka i Zvonac ga još nisu penjali, odmah je na parkingu, pa ć‡emo brzo doma. Nismo ponijeli skice, pa smo malo lunjali i penjali neku Spit Bul-Nosorog kombinaciju, u kojoj sam se ja cijelo vrijeme čudila kak mi ništa nije poznato (možda zato što nisam penjala S.Bula..), prošli scari ploču, uglavili čok na šaraf od spita, ostavile dečkima komplete, da lakše prođ‘u detalj, hihihih, te začas bili na vrhu.

Spuštanje dolje, kuhanje ručka i pravac Zegej.

Prekrasan vikend, prekrasni ljudi, prekrasno penjanje, baterije na maksimumu…ponovilo se!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top