29.03.2024
Najnovije vijesti

Kako bolje penjati?

DSC_0729

Rožman i Šproh skupljaju energiju za završni krug hrvatskog kupa 2010. Primjetite rukavice, koje čuvaju temperaturu tetiva.

Kako bolje penjati i što se još može naučiti od jačih penjača? Ne uživa svatko privilegiju mentorstva u penjačkom društvu. Upravo zato smo u prvom izdanju naše penjačke klinike sakupili i ovdje saželi najvažnije savjete  dobrih penjača.

Imao sam sreće. Tek što sam počeo penjati, upao sam u društvo odličnih penjača koji već godinama vrlo ambiciozno putuju po penjalištima, pa sam se igrom slučaja našao u milosti „penjačkog coachinga“. Dobio sam savjete o tehnici, taktici i treningu o penjanju – te dobijao direktan feedback kada sam pogriješio. Naravno nije dovoljno koncentrirati se na savjete  – puno penjati, puno isprobavati, puno želje i odlučnosti, a prije svega zabave su obavezni da bi se napredovalo.

Što sam naučio ?

Ne postoje „čarobni savjeti“, koje treba samo poznavati i odjednom sam bolji penjač. Ne, više se ovdje radi o mentalnoj podršci, te dano povjerenje da se ovaj ili onaj smjer može popeti, što puno pomaže.

DSC_0760

Istezanje, zagrijavanje, joga

Većinu vremena sam proveo u nevjerici kada su mi mentori govorili, isprobaj ovu rutu, to bi mogao popeti. To naravno nije uvijek bio slučaj. Ali ipak češće nego što sam se nadao ! A kada nije išlo, ipak sam naučio ono važno:  na primjer, koje su moje slabosti te spoznaja da na njima mogu raditi.

U međuvremenu sam spoznao da nije svaki savjet dobar za svaki tip osobe, te su zato razni penjački savjeti dobri za različite ljude: važno je sam sebe analizirati, upravo kao da želim sam sebe trenirati.  Tek onaj tko sam sebe kritički sagleda, može si sam davati dobre savjete: jer nadalje se radi o tome  kako se motivirati te realizirati kao penjač.

U nastavku pročitajte ove penjačke „mudrosti“  – mudrosti jer su možda i pre općenite, no meni su pomogle .A možda će i tebi!

(ako imaš boljih savjeta na lageru, raspali) !

Bolje penjati, penjački savjeti boljih penjača

  • Ako želiš biti dobar i kompletan penjač, nije uvijek dovoljno penjati u istoj dvorani ili na istom penjalištu. Važno je raspolagati velikim repertoarom pokreta. Iz tog razloga moraš biti u vječnoj potrazi za novim izazovima: novi smjerovi, bolderiranje umjesto penjanja, druga dvorana, novo penjalište. Vježbaj s vremena na vrijeme stvari koje te ne vesele baš previše.
  • Jači si nego što misliš. Kako bi najbolje iz sebe izvukao, potrebna je čvrsta volja dati najbolje od sebe. Ako želiš teško penjati, moraš i probati teške stvari. Tko ne daje sve, neće napredovati. Dakle vrijedi: nema polupokušaja. Ako želiš upast u vlakić jakih penjača, daj sve od sebe. No oprez ! To ne znači se stisnut, zgrčit, ukrutit, nego penjati sa punom koncentracijom te onoliko dobro penjati koliko je to u tvojoj sposobnosti.
  • U očaju je tehnika najbolja. Dakle: ako si već jak, puno ćeš teže uspostavit dobru tehniku  – uvijek ćeš imati viška snage se sa ekstra zgibom izvuć iz panike. Zato je ponekad bolje vježbati  lagano ali tečno i lijepo penjanje, a trening  snage sačuvati za kasnije (8a nadalje).
  • Tema ocjene : što je u dvorani A ocjena 6, može biti u dvorani B ocjena 5. Što u prvom području ide lako, može na sljedećem penjalištu biti vrlo daleko. Ocjene su relativne. Provjeravaj svoje jake i slabe točke.
  1. Traži smjerove koji ti leže ako imaš potrebu za doživljajem uspjeha.
  2. Traži smjerove koji ti ne leže, ako želiš bolje penjati.
  •  Neuspjeh pripada uz penjanje. Tko doživi neuspjeh je na putu pronalaženja nove osobne granice – te ako sve ide po planu i pomicanje iste. Upravo iz tog razloga neuspjeh nesmije demonizirati, niti ocjenjivati. To je samo feedback da si napravio grešku, da ne posjeduješ trenutno odredjenu sposobnost ili si jednostavno još preslab. Upravo neuspjeh krije potencijal za napredak jer imaš nešto za naučiti
  • Pravi pristup: većina ljudi penje radi zabave.
  • Jasno: sebe poboljšati i unaprijediti je cool. Ali: radi se u biti o ničemu!
  • Prevedeno, nekada je važno ne zagrist pretjerano u naizgled važne ocjene ili projekte. Onaj tko svoj osjećaj zadovoljstva stavlja isključivo na kartu uspjeha u penjanju, ima najlošije karte u psihološkoj igri. Dobro penjati se može samo sa slobodnim, neopterećenim umom. Kako se to može postići kada stavljamo toliku težinu na uspjeh ili neuspjeh ? Vrlo teško.
  • Ništa se ne podrazumijeva. Ako si jučer, ili prethodni tjedan mogao popest ocjenu 7, nemora značiti da ćeš to moći i upravo danas. Čak ako se i radi o istom smjeru ! Forma u kojoj se osjećaš na današnji dan, motivacija, uvjeti, uvjeti naspavanosti nekoliko dana unazad, nivo stresa na poslu / privatnom životu imaju ogroman utjecaj na penjačke performanse. Onaj tko se ne želi razočarati, ne očekuje ništa! Ali ipak daje sve od sebe.
  • Penjačke ozljde: tko puno penje, riskira probleme uzrokovane preopterećenjem. Tko penje češće od dva puta na tjedan, trebao bi pod hitno uvesti vježbe izjednačenja u svoj program. Dobra se pokazala gumena traka, a prije svega regularno korištenje iste!Pravilo šake: mišići se prilagođavaju unutar nekoliko tjedana na novo opterećenje. Tetive, vezivno tkivo, struktura zglobova trebaju godine za to !
  • Projektiranje teških smjerova pomaže biti bolji. Ako svom tijelu ne pokažeš s vremena na vrijeme što očekuješ od njega,i  što bi trebalo moći kroz neko vrijeme, nećeš napredovati. Tu pripada tehnički redpoint u kojem ne trošiš puno energije, nego tehnički pokušavaš projektirat gibove uz pomoć zihrača koji ti pomaže potezanjem, mentalna priprema na uspon, tajming te na kraju pokušaj prolaza smjera u jednom komadu. Kod projektiranja je važno isprobati što više kombinacija a potrošiti što manje energije. Kod pripreme je važno zapamtiti pokrete, vidjeti probleme, smanjiti nepotrebno traženje grifova / stopinki. U tajming spada da si odmoran te se postepeno ugodno zagriješ, ako želiš maksimalan učinak. Za prolaz smjera je najvažnija točka broj 6 (pravi pristup) iz ovog članka.
  • Ne pokušavaj pretjerano određenu ocjenu, smjer ili bolder problem penjat suvereno ili sigurno. Kada određenu ocjenu ili smjer možeš penjat sigurno, ona se osjeća lagano. Dakle tko nastoji penjat sigurno, provjerene stvari, neptrebno rasipa snagu te ne uči kako se kretati suvereno na neugodnoj granici pada. A upravo je to jedna od važnijih sposobnosti, potrebna kako bi se svoj penjački potencijal povećao. A prikupljanjem ovakvog penjačkog iskustva, sigurno i suvereno penjanje će doći samo od sebe.

    Sa Njemačkog izvornika preveo Krešimir Marinić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top