24.07.2024
Najnovije vijesti
Malo o spitovima

Malo o spitovima

Napredak tehnologije kako u drugim aktivnostima tako i u penjanju donio je mnoga poboljšanja i odrazio se na sigurnost penjača. Upotreba novih materijala omogućila je izradu vrlo sigurnih  pomagala za osiguravanje i međuosiguravanje. Na samom vrhu tog lanca nalazi se ekspanzioni klin, kod nas popularno nazvan spit. On je u svakom slučaju u prednosti pred mobilnim međuosoguranjem ili standardnim klinovima jer je postavljen u najčvršći i najkompaktniji dio stijene.
Velika većina penjača voli kad im je spit u blizini, kad su ukopčani u njega osjećaju se sigurno. No znamo li baš sve o spitu? I što trebamo znati, da bi uistinu bili sigurni.

Na ispitivanjima nosivosti spitova ustanovljeni su slijedeći rezultati:
10cm dugi ljepljeni klin izdrži opterećenje od 40-60 kN dok dobro postavljen mehanički spit izdrži od 20 do čak 70 kN ( to naravno ovisi o promjeru klina M10 ili M12).

Prema tome spitovi su vrlo sigurni, naravno ako su pravilno postavljeni.
Mnogo je faktora na koje treba paziti:  pravilna širina i dubina rupe, udaljenost od pukotine ili ruba ( min 15 cm) , dali je odstranjena prašina iz rupe , pravilno izmješana i postavljena dvokomponenta ljepila, pravilan moment stezanja matice ( ni preslabo ni prejako).
U svakom slučaju postavljanje spitova je odgovoran posao koji traži iskustvo.

Ima li normi kako postavljati spitove ?

U principu nema. Svaki postavljač smjera određuje prema vlastitom nahođenju gdje će postaviti spit. Postavljač smjera nikome nije odgovoran i sam će odrediti razmake i mjesta postavljanja spitova. Dali će to biti svaka dva metra ili svakih deset metara ovisi samo o njemu. Može postojati preporuka i pisane norme ali prvi penjači i otvarači smjerova u principu nisu ih se dužni pridržavati. Većina postavljača smjerova daje svoj vlastiti novac za materijal, te između ostaloga i zbog toga imaju pravo na ekonomiziranje i štednju i nisu nikom odgovorni.  Prosječan penjač može izraziti svoju kritiku, ali može i zaobići smjer i penjati neki drugi. Ko uopće nevoli spitove ima na izbor širom svijeta popriličan broj penjališta gdje se penje isključivo uz upotrebu tradicionalnih mobilnih sredstava za međuosiguranje.

Sanacija sa karakterom

Pri sanaciji penjačkih smjerova najčešće su involvirani iskusni penjači, članovi GSSa ili različitih penjačkih klubova.  Kod sanacije starih smjerova treba voditi računa da se sačuva njihov karakter koliko je god to moguće. Znači ne povećavati broj klinova već samo zamijeniti stare novima. Nažalost u nekim slučajevima to se nije dogodilo ( Jenjavi – Paklenica ) te je nakon sanacije broj dodanih klinova predimenzioniran.
U svakom slučaju penjanje u prirodi nije i netreba biti jednako kao u penjačkoj dvorani. Jedino penjališta koja nastaju na turistički interesantnim područjima, ili uz potporu Turističkih organizacija, trebala bi biti opremljena po nekim pravilima, odnosno user friendly.

U svakom slučaju potrebno je razumijevanje problematike i akceptiranje različitih situacija i gledišta.

110_placchetta_inox_rock_d_10 150_hang_fix_inox_m10xl
Mehanički spit i pločica- Bitno je da su iz istog materijala , inače dolazi do korozije .

Ljepljeni ili mehanički spitovi ? Svaki sustav ima prednosti i mane .

A ) Ljepljeni klinovi – Radi se o klinovima koji su postavljeni u izbušenu rupu u stijeni i zaljepljeni pomoću dvokomponentnog ljepila koje je ponajprije razvijeno za korištenje u građevinarstvu. Promjer rupe mora biti cca 2mm deblji od pronjera klina, tako da klin bude kompletno okružen ljepilom. Ljepilo se postavlja pomoću kartuše ( kao u građevinarstvu ) ili kao staklena patrona direktno u rupu. Patrona se postavljanjem klina razbije, a uvrtanjem klina ljepilo se pomiješa.  Prije nego se klinovi mogu opteretiti mora se pričekati da se ljepilo osuši. To je svakako mana u slučaju otvaranja smjerova u napredovanju. Preporučuju se za postavljanje u područjima vlage, odnosno uz more.

220PX-~1 ljepl

B ) Mehanički spitovi – Postoji nekoliko inačica ovog sistema koji izvorno također dolazi iz građevinarstva. Više proizvođača ( Raumer, Fixe, Kinobi , Boltproducts …) koristi različite sisteme. U osnovici radi se o tome da imamo spitove sa kajlicom koja širi spit kad se ovaj nabije u rupu, ili spitove s navojem koji na sebi imaju prsten koji se zatezanjem spita navlači na konusni vrh spita. Bitno je da su svi dijelovi spita iz istog materijala inače dolazi do korozije. Prednost mehaničkih spitova je u mogućnosti da budu opterećeni odmah po postavljanju. Mana im je u odnosu na ljepljene da lakše korodiraju.

Bohrhaken imagesCAMQJ56X

2 comments

  1. I have just recently become interested in probiotics and digestive health. I have seen probiotic pills and tried Kefir and yogurt but I just saw probiotic Attune bars at my local grocery store. These bars have live cultures in them and taste great. Some of them are even gluten free and vegan. Have you tried these bars? Do you think I could eat these and benefit like I would from these pills?Thanks so much!

  2. Stopping by from the link up…I love Pioneer Woman food!! I have posted a few of her recipes lately. And your cat is so sweet. I hve a sweet little cat named Pheobe. You are loving great things today!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top