28.03.2024
Najnovije vijesti
Penjanje i BASE skokovi

Penjanje i BASE skokovi

Sa stranica Hrvatskog planinarskog saveza pruzimamo tekst o spoju BASE skokova i penjanja. Svoj uspon i skok opisuje Vanja Šiljak. Inače prvi skok s Anića kuka učinili su Robert Pečnik i Stane Kranjc 20.03.2004 .

Nedavno je u Paklenici izveden prvi BASE skok sa Anića kuka u kombinaciji sa penjačkim usponom. Zagrebački (AO PDS Velebit) alpinist i padobranac Vanja Šiljak došao je na vrh Anića kuka usponom po Mosoraškom smjeru sa partnerom Lukom Blažićem, noseći pritom na sebi svu potrebnu opremu za BASE skok i zatim skočio sa vrha smjera Spider te sletio u Anića luku.

Mosoraški smjer i mjesto odrazaO samom skoku Vanja kaže: skok je izrazito tehničke naravi, teško pristupačan što je razlog malog broja skokova. Sa samog vrha smjera Spider potrebno se spustiti po užetu nekih 15m do police sa koje se odrazi u ambis. kao sistem za absajl koriste se 2 gurtne pričvršćene na sistem veza (padobran ), pošto on sadrži nožne obuhvate te se koristi kao penjački pojas. Sami slobodan pad traje od odvoja sa stijene do otvaranja padobrana 7-max. 8 sec. slijeće se na heli lending ( Anića luku ). Zanimljivo je i to da je po prvi puta izveden skok nakon ispenjanog smjera ( Mosoraš ). Penjalo se sa svom opremom potrebnom za sami skok ( padobran, kamere, track-odijelo, kaciga- otprilike 8kg težine). Sam odvoj od stijene, mora biti savršen, ne na glavu, ne na stranu, znači žiroskopija tijela mora biti u potpunosti simetrična, što je za nedovoljno iskusnog skakače problem jer ne postoji početna brzina, tj. kreće se od 0 km/h, tek u četvrtoj sekundi počinje puhati i tek tada se skakač može ispraviti u željenom smjeru, ali naravno tada je već propustio priliku za odletjeti od stijene u tzv. track položaju ( ispruženo tijelo sa rukama uz bokove i blago raširenih, ali ispruženih nogu, i sve to pod nekih 45% glavom prema dolje ). Na taj način struja zraka koja obavija tijelo omogućuje skakaču da se odmakne što dalje od stijene kako bi se padobran otvorio što sigurnije. Padobranu je za ovaj skok potrebno vrijeme od dvije sekunde da se otvori.

Vanja Šiljak prvi put je skočio iz aviona 1999. godine i do danas ima preko 2000 skokova. Stekao je zvanje nastavnika padobranstva, tandem instruktora i alpinista pripravnika. Član je Hrvatske padobranske reprezentacije s kojom je na svjetskom kupu u Njemačkoj (disciplina FF-freely) 2011. godine osvojio osmo mjesto. BASE skokove skače od 2004. godine i do sada ih ima blizu 500. Skakao je BASE u norveškim fjordovima, Arcu (Italija), Mojstrovki (Slovenija), Riglosu i Montseratu (Španjolska), a u zadnje vrijeme je i aktivan penjač kao član AO PDS Velebita.

Video Vanjinog skoka ovdje

AnicaKuk1
Smjer uspona i mjesto odraza

Video link
base-paklenica

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top