25.04.2024
Najnovije vijesti

Odlično u Petzenu

 

738288_434488093324835_2085834003_o

Lara na postolju

Proteklog vikenda u austrijskom Sankt Michaelu blizu Bleiburga održano je natjecanje Petzen trophy , jedno od najvećih evropskih natjecanja u sportskom penjanju za mlade . Iz Zagreba je nastupilo osam natjecatelja, pretežno u mlađim kategorijama,.

Odličan rezultat ostvarila je Lara Kmoch koja se u kategoriji U10 plasirala na drugo mjesto u ukupnom poretku ! Lara je bila 3. u speedu, 2. u bolderu i 3. u težinskom natjecanju. Drugo mjesto inače dijeli sa opatijkom Lucijom Brkić.

I ostali naši predstavnici su bili jako dobri. U kategoriji U12 Pia Čuljak ukupno je peta ( speed 7. mjesto, boulder 10. mjesto, lead 4. mjesto) . Martina Futivić u istoj kategoriji je ukupno trinaesta. U toj kategoriji ali kod dječaka predstavili su nas Pavle Bartolić ( ukupno 32. ) te Lukas Miholić ( ukupno 33. ).

U kategoriji U 14 odlično nas je predstavila Jani Zoraj koja je u ukupnom poretku šesta ( speed 4. mjesto, boulder 6. mjesto, lead 4. mjesto) U istoj kategoriji Kaja Javorić bila je ukupno sedamnaesta.
Kod dječaka naš predstavnik u toj kategoriji bio je Fran Zekan koji se plasirao na ukupno dvadeset i šesto mjesto.

Sve u svemu vrlo dobri rezultati !

Cure i dečki samo i dalje tako !

Galerija : ovdje

Ukupni rezultati:  ovdje

Izvještaj by Tamara Cesarec:

Petzen Climbing Trophy 2013.

Ovog vikenda najmlađi penjači iz Zagreba okušali su se na još jednom Petzen Climbing Trophyju.

Na put su krenule 4 Pulferašice, Lara, Martina, Jani(Ocun,Rock Pillars) i Kaja i ekipa Velebita, Pia, Pavle, Lukas i Fran.

Osim kiše i nekih izmjena u pravilima, ovogodišnji Petzen obilježila je i kiša Larinih medalja. Pa hajmo redom.

Nakon prijava na penjalištu, podigli smo šatore taman s prvim kapima kiše, a onda se nebo spustilo samo da nam da na znanje što nas čeka. Neki su se sreli prvi puta s kišom u kampu pa su napravili mali bazenčić ceradom i, iako je šator spašen, slijedeće jutro imali žabice u gostima.

Stijena je srećom natkrivena i nije se smočila iako je bila vrlo velika vlaga u zraku i u petak se penjala prva disciplina, speed.

Lara Kmoch(U10) i Jani Zoraj(U14) izborile su finale koje se penjalo u subotu navečer. Jani je izbačena u polufinalu od super brze Bugarke, očito speed specijalistice jer ju kasnije nismo sretali ni među prvih 10.

Lara je također imala Bugarku kao protivnicu i ispala, ali je imala nešto brže vrijeme od druge izbačene polufinalistice i tako zaslužila 3. mjesto iza male Lucije Brkić iz Rirockclimbinga.

Pia je također bila brza i završila na 7. mjestu od 33 natjecateljice. Treba reći da je ovo super rezultat naših cura koje speed uopće ne treniraju nego ga penju 1-2 puta godišnje na nekom natjecanju. Potencijala i želje očito ne nedostaje, ali nažalost nemamo uvijete.

Drugi dan se penjao boulder. Prva je nastupila Lara i fantastičnim penjanjem i demonstracijom silne snage izborila finale u kojem je opet odlično penjala i lavljom borbom dopenjala do 2. mjesta, ovaj puta ispred Lucije iz Rijeke koja je završila na 3. mjestu. Ne znam koliko su djeci te dobi rezultati važni, jer je i mala Lara zadnji dan čini mi se bila spremna dati sve svoje medalje za neku sitnicu osvojenu na tomboli ( Larina mama joj je obečala ribički štap koi si je željela, pa očekujemo uskoro i neku Larinu ribičku fotku, jel tak?), ali neki su zaključili da su sad Lara i Lucija 1:1.

U U12 kategoriji, Martina Futivić je penjala odlično. Neki su se smjerovi pokazali za sad ipak preteškima i zaslužila je 11. mjesto. Martina nam je priredila i mali show jer je jedan smjer koji je do tad nekoliko puta probavala, popela u zadnjim sekundama. Bravo Martina, a znamo da možeš i bolje!

Pia Čuljak iz Velebita šetala se kroz smjerove onako polako i bez grča i dopenjala do 10. mjesta. Kako Pia može kad odluči! Još da koji put malo čvršće odluči… Bravo Pia!

Moramo spomenuti i Vanu Piccini, našu prijateljicu iz Marulianusa, koja je u toj kategoriji penjala sjajno i došla do 6. mjesta.Ovo je bio njen prvi dolazak u Petzen i na godinu se nadamo još boljim rezultatima.

U kategorji U14 penju naše Kaja Javorić i Jani Zoraj. Jani je ovo ulazna godina u U14 i dogodilo joj se isto što i Kaji prošle godine. Impresionirana smjerovima, navikla da idu topovi iz prve, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja potpuno se obeshrabrila i bila na rubu da odustane, ali je onda popela prvi smjer, pa još jedna i još jedan…nažalost, ostala je bez snage, samopouzdanja, a onda i bez vremena da popne još koji i na kraju bez finala pa je završila na 6. mjestu. Treba znati da u toj kategoriji počinje „pravo“ penjanje i da je to svojevrsni filter za dalje. Zato i Kaji i Jani želimo da izdrže jer mogu obje.

Kaja je na boulderu osvojila 12. mjesto. Popela je u zadnjem pokušaju jedan smjer koji su osim nje popele još samo dvije penjačice od njih 27.

Nažalost, Kaja se na boulderu ozljedila. Osjetila je vrućinu i bol u leđima. U nedjelju je došla na penjalište sa željom da ipak nastupi i u leadu, ali nije išlo. Bol je bila prevelika. Sad se samo svi nadamo da će se brzo oporaviti i da ozljeda nije ozbiljna. Drž se Kaja!

Spomenula sam finale bouldera. To je prva novost ovog natjecanje. Najboljih 4 ulazi u finale gdje riješavaju 4 problema za koje imaju 3 pokušaja u 3 minute vremena s tim da unutar te 3 minute moraju ući u smjer ali ga smiju penjati i nakon isteka vremena.

Druga novost je da u finale lead natjecanja ulazi najboljih 6, a ne 8 kako je bilo do sad.

A lead su cure penjale poslijednjeg dana natjecanja. Sve su startale istovremeno pa je ponekad bilo teško pratit gdje je i kada koja.

Lara Kmoch je popela oba kvalifikacijska smjera, baš kao i 6 drugih djevojčica njene kategorije, pa je njih 7 ušlo u finale. U finalu su penjale kvalifikacijski smjer kategorije U12 i samo je jedna penjačica dosegla top. Prema broju dohvaćenih grifova Lara je došla jednako daleko kao i Lucija i još jedna djevojčica pa su podijelile 3. mjesto. Gledajuć kako lijepo i s lakoćom Lara prolazi doljnji dio smjera, priželjkivali smo, a i vjerovali da može i ona do topa, ali ovaj puta nije uspjela.

Sad mi se čini smiješnim završiti rečenicu o Lari s riječima „nije uspjela“ jer je Lara itekako uspjela. Uspjela je u sve tri discipline osvojiti medalju, a onda i pehar za ukupno 2. mjesto u kategoriji U10.

Pošto je spiker na dodjeli dva puta za redom spomenuo Hrvatsku jer su Lucija i Lara podijelile nakon 3. za lead i 2. mjesto ukupnog poretka, zaletio se i najavio hrvatsku himnu iako je ovog puta svirala bugarska. Ali ako cure ovako nastave, svirat će u Petzenu ponovo i hrvatska.

Martina Futivić je lead odradila odlično. Penjala je lijepo i smireno ali je ovaj put ostala bez finala. Smjerovi su bili teški i nije bilo puno topova. Martina je na kraju podijelila odlično 9. mjesto (9. od 33) s Vanom iz Splita. Pitamo se što bi bilo da je prošla dva tjedna umjesto uživanja na moru trenirala .

Velebitašica Pia Čuljak nas je oduševila borbenošću i 4. mjestom leada. U kvalifikacijama je popela smjer težine 6c, u drugom se odlično držala, a u finalu je penjala 7a, smjer koji su djevojčice U14 penjale u kvalifikacijama i koji je samo njih 3 popelo do topa. Pia je dohvatila samo jedan grif ispod Jani Zoraj i pokazala da nema straha od prelaska u stariju kategoriju slijedeće godine.

U U14 kategoriji penjala je samo Jani. Kvalifikacije je odradila odlično i plasirala se u finale dijeleći 5. mjesto. U finalu ju je čekao „ružan“, prstolomeći smjer ocjene 7b. S obzirom na ozljedu tetiva prsta koju vuće već 3 mjeseca i zbog koje je i trenirala smanjenim intenzitetom, to što je u tom smjeru izdržala je već njena mala pobjeda. Ovaj put su 3 penjačice došle dalje od nje i Jani je završila finale na 4. mjestu. Bravo Jani!

Sve u svemu jedan vrlo uspješan vikend u Austriji, okićen dobrim penjanjem, borbenošću i povrh svega Larinim medaljama (četiri puta se Lara penjala na postolje. 4 puta!).

Jedino za čim imamo žaliti je Kajina ozljeda, ali i to je dio sporta, a Kaja će sigurno brzo biti opet ona prava.

Dečki su ovaj put ostali nekako u sjeni djevojčica. Fran Zekan, nekoć pobjednik u leadu u kategoriji U10, ovaj put je zauzeo 24.,26. i 27. mjesto. Ovu godinu je odlučio posvetiti svojoj drugoj ljubavi, robotici, pa su i bolji penječki rezultati izostali zbog nedovoljno treninga. Ali Fran je bio odlična podrška U12 dječacima Pavlu Bartoliću i Lukasu Mihoviću koji su novi u ovom sportu i kojima je to bio prvi ozbiljniji okršaj. Došli su vidjeti, penjati, družit se i sticati iskustvo. Hrabro su se nosili sa svim izazovima, a rezultati će doći ako nastave ovako. U svakom slučaju pozdravljamo naše nove natjecatelje i pozivamo ostale da se okušaju jer malih penjača i penjačica po zagrebačkim dvoranama ima.

Bravo svi i hvala Larinom, Pijinom i Martininom treneru Filipu koji je bio pomoć i podrška svima.

 

1040644_434488696658108_1535326407_o

Osvajači medalja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top