20.06.2018
Najnovije vijesti

Odlično u Petzenu

 

738288_434488093324835_2085834003_o

Lara na postolju

Proteklog vikenda u austrijskom Sankt Michaelu blizu Bleiburga održano je natjecanje Petzen trophy , jedno od najvećih evropskih natjecanja u sportskom penjanju za mlade . Iz Zagreba je nastupilo osam natjecatelja, pretežno u mlađim kategorijama,.

Odličan rezultat ostvarila je Lara Kmoch koja se u kategoriji U10 plasirala na drugo mjesto u ukupnom poretku ! Lara je bila 3. u speedu, 2. u bolderu i 3. u težinskom natjecanju. Drugo mjesto inače dijeli sa opatijkom Lucijom Brkić.

I ostali naši predstavnici su bili jako dobri. U kategoriji U12 Pia Čuljak ukupno je peta ( speed 7. mjesto, boulder 10. mjesto, lead 4. mjesto) . Martina Futivić u istoj kategoriji je ukupno trinaesta. U toj kategoriji ali kod dječaka predstavili su nas Pavle Bartolić ( ukupno 32. ) te Lukas Miholić ( ukupno 33. ).

U kategoriji U 14 odlično nas je predstavila Jani Zoraj koja je u ukupnom poretku šesta ( speed 4. mjesto, boulder 6. mjesto, lead 4. mjesto) U istoj kategoriji Kaja Javorić bila je ukupno sedamnaesta.
Kod dječaka naš predstavnik u toj kategoriji bio je Fran Zekan koji se plasirao na ukupno dvadeset i šesto mjesto.

Sve u svemu vrlo dobri rezultati !

Cure i dečki samo i dalje tako !

Galerija : ovdje

Ukupni rezultati:  ovdje

Izvještaj by Tamara Cesarec:

Petzen Climbing Trophy 2013.

Ovog vikenda najmlađi penjači iz Zagreba okušali su se na još jednom Petzen Climbing Trophyju.

Na put su krenule 4 Pulferašice, Lara, Martina, Jani(Ocun,Rock Pillars) i Kaja i ekipa Velebita, Pia, Pavle, Lukas i Fran.

Osim kiše i nekih izmjena u pravilima, ovogodišnji Petzen obilježila je i kiša Larinih medalja. Pa hajmo redom.

Nakon prijava na penjalištu, podigli smo šatore taman s prvim kapima kiše, a onda se nebo spustilo samo da nam da na znanje što nas čeka. Neki su se sreli prvi puta s kišom u kampu pa su napravili mali bazenčić ceradom i, iako je šator spašen, slijedeće jutro imali žabice u gostima.

Stijena je srećom natkrivena i nije se smočila iako je bila vrlo velika vlaga u zraku i u petak se penjala prva disciplina, speed.

Lara Kmoch(U10) i Jani Zoraj(U14) izborile su finale koje se penjalo u subotu navečer. Jani je izbačena u polufinalu od super brze Bugarke, očito speed specijalistice jer ju kasnije nismo sretali ni među prvih 10.

Lara je također imala Bugarku kao protivnicu i ispala, ali je imala nešto brže vrijeme od druge izbačene polufinalistice i tako zaslužila 3. mjesto iza male Lucije Brkić iz Rirockclimbinga.

Pia je također bila brza i završila na 7. mjestu od 33 natjecateljice. Treba reći da je ovo super rezultat naših cura koje speed uopće ne treniraju nego ga penju 1-2 puta godišnje na nekom natjecanju. Potencijala i želje očito ne nedostaje, ali nažalost nemamo uvijete.

Drugi dan se penjao boulder. Prva je nastupila Lara i fantastičnim penjanjem i demonstracijom silne snage izborila finale u kojem je opet odlično penjala i lavljom borbom dopenjala do 2. mjesta, ovaj puta ispred Lucije iz Rijeke koja je završila na 3. mjestu. Ne znam koliko su djeci te dobi rezultati važni, jer je i mala Lara zadnji dan čini mi se bila spremna dati sve svoje medalje za neku sitnicu osvojenu na tomboli ( Larina mama joj je obečala ribički štap koi si je željela, pa očekujemo uskoro i neku Larinu ribičku fotku, jel tak?), ali neki su zaključili da su sad Lara i Lucija 1:1.

U U12 kategoriji, Martina Futivić je penjala odlično. Neki su se smjerovi pokazali za sad ipak preteškima i zaslužila je 11. mjesto. Martina nam je priredila i mali show jer je jedan smjer koji je do tad nekoliko puta probavala, popela u zadnjim sekundama. Bravo Martina, a znamo da možeš i bolje!

Pia Čuljak iz Velebita šetala se kroz smjerove onako polako i bez grča i dopenjala do 10. mjesta. Kako Pia može kad odluči! Još da koji put malo čvršće odluči… Bravo Pia!

Moramo spomenuti i Vanu Piccini, našu prijateljicu iz Marulianusa, koja je u toj kategoriji penjala sjajno i došla do 6. mjesta.Ovo je bio njen prvi dolazak u Petzen i na godinu se nadamo još boljim rezultatima.

U kategorji U14 penju naše Kaja Javorić i Jani Zoraj. Jani je ovo ulazna godina u U14 i dogodilo joj se isto što i Kaji prošle godine. Impresionirana smjerovima, navikla da idu topovi iz prve, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja potpuno se obeshrabrila i bila na rubu da odustane, ali je onda popela prvi smjer, pa još jedna i još jedan…nažalost, ostala je bez snage, samopouzdanja, a onda i bez vremena da popne još koji i na kraju bez finala pa je završila na 6. mjestu. Treba znati da u toj kategoriji počinje „pravo“ penjanje i da je to svojevrsni filter za dalje. Zato i Kaji i Jani želimo da izdrže jer mogu obje.

Kaja je na boulderu osvojila 12. mjesto. Popela je u zadnjem pokušaju jedan smjer koji su osim nje popele još samo dvije penjačice od njih 27.

Nažalost, Kaja se na boulderu ozljedila. Osjetila je vrućinu i bol u leđima. U nedjelju je došla na penjalište sa željom da ipak nastupi i u leadu, ali nije išlo. Bol je bila prevelika. Sad se samo svi nadamo da će se brzo oporaviti i da ozljeda nije ozbiljna. Drž se Kaja!

Spomenula sam finale bouldera. To je prva novost ovog natjecanje. Najboljih 4 ulazi u finale gdje riješavaju 4 problema za koje imaju 3 pokušaja u 3 minute vremena s tim da unutar te 3 minute moraju ući u smjer ali ga smiju penjati i nakon isteka vremena.

Druga novost je da u finale lead natjecanja ulazi najboljih 6, a ne 8 kako je bilo do sad.

A lead su cure penjale poslijednjeg dana natjecanja. Sve su startale istovremeno pa je ponekad bilo teško pratit gdje je i kada koja.

Lara Kmoch je popela oba kvalifikacijska smjera, baš kao i 6 drugih djevojčica njene kategorije, pa je njih 7 ušlo u finale. U finalu su penjale kvalifikacijski smjer kategorije U12 i samo je jedna penjačica dosegla top. Prema broju dohvaćenih grifova Lara je došla jednako daleko kao i Lucija i još jedna djevojčica pa su podijelile 3. mjesto. Gledajuć kako lijepo i s lakoćom Lara prolazi doljnji dio smjera, priželjkivali smo, a i vjerovali da može i ona do topa, ali ovaj puta nije uspjela.

Sad mi se čini smiješnim završiti rečenicu o Lari s riječima „nije uspjela“ jer je Lara itekako uspjela. Uspjela je u sve tri discipline osvojiti medalju, a onda i pehar za ukupno 2. mjesto u kategoriji U10.

Pošto je spiker na dodjeli dva puta za redom spomenuo Hrvatsku jer su Lucija i Lara podijelile nakon 3. za lead i 2. mjesto ukupnog poretka, zaletio se i najavio hrvatsku himnu iako je ovog puta svirala bugarska. Ali ako cure ovako nastave, svirat će u Petzenu ponovo i hrvatska.

Martina Futivić je lead odradila odlično. Penjala je lijepo i smireno ali je ovaj put ostala bez finala. Smjerovi su bili teški i nije bilo puno topova. Martina je na kraju podijelila odlično 9. mjesto (9. od 33) s Vanom iz Splita. Pitamo se što bi bilo da je prošla dva tjedna umjesto uživanja na moru trenirala .

Velebitašica Pia Čuljak nas je oduševila borbenošću i 4. mjestom leada. U kvalifikacijama je popela smjer težine 6c, u drugom se odlično držala, a u finalu je penjala 7a, smjer koji su djevojčice U14 penjale u kvalifikacijama i koji je samo njih 3 popelo do topa. Pia je dohvatila samo jedan grif ispod Jani Zoraj i pokazala da nema straha od prelaska u stariju kategoriju slijedeće godine.

U U14 kategoriji penjala je samo Jani. Kvalifikacije je odradila odlično i plasirala se u finale dijeleći 5. mjesto. U finalu ju je čekao „ružan“, prstolomeći smjer ocjene 7b. S obzirom na ozljedu tetiva prsta koju vuće već 3 mjeseca i zbog koje je i trenirala smanjenim intenzitetom, to što je u tom smjeru izdržala je već njena mala pobjeda. Ovaj put su 3 penjačice došle dalje od nje i Jani je završila finale na 4. mjestu. Bravo Jani!

Sve u svemu jedan vrlo uspješan vikend u Austriji, okićen dobrim penjanjem, borbenošću i povrh svega Larinim medaljama (četiri puta se Lara penjala na postolje. 4 puta!).

Jedino za čim imamo žaliti je Kajina ozljeda, ali i to je dio sporta, a Kaja će sigurno brzo biti opet ona prava.

Dečki su ovaj put ostali nekako u sjeni djevojčica. Fran Zekan, nekoć pobjednik u leadu u kategoriji U10, ovaj put je zauzeo 24.,26. i 27. mjesto. Ovu godinu je odlučio posvetiti svojoj drugoj ljubavi, robotici, pa su i bolji penječki rezultati izostali zbog nedovoljno treninga. Ali Fran je bio odlična podrška U12 dječacima Pavlu Bartoliću i Lukasu Mihoviću koji su novi u ovom sportu i kojima je to bio prvi ozbiljniji okršaj. Došli su vidjeti, penjati, družit se i sticati iskustvo. Hrabro su se nosili sa svim izazovima, a rezultati će doći ako nastave ovako. U svakom slučaju pozdravljamo naše nove natjecatelje i pozivamo ostale da se okušaju jer malih penjača i penjačica po zagrebačkim dvoranama ima.

Bravo svi i hvala Larinom, Pijinom i Martininom treneru Filipu koji je bio pomoć i podrška svima.

 

1040644_434488696658108_1535326407_o

Osvajači medalja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top