18.04.2024
Najnovije vijesti

Povijest penjačica

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i modela penjačica. Svatko si bira prema nekom afinitetu: proizvođaču, modelu, boji , namjeni, cijeni. Uglavnom svatko može naći odgovarajući model.

Prve penjačice izradio je Pierre Allain 1947 godine tako što je na tenisice za košarku nalijepio gumeni potplat za bolje trenje.

super-grattonIpak prave moderne penje pojavile su se 1968 kada je firma EB na tržište izbacila model Super Gratton. Bile su to najbolje penjačice tog vremena i prve prave penje za penjanje na trenje. Tko se još sjeća zelenih Pjeralenki i plavih EB jki. Tada se nije reparirala guma i potplat jer oni su bili tako tvrdi da su bili gotovo neuništivi. Veći je problem bio gornjište od platna koje se deralo i trebalo ga je stalno krpati.

 

 

 

 

fire1980 tvrtka Boreal radi revoluciju svojim modelom FIRE . Po prvi put pojavljuje se prava “španjolska guma” koja omogućava odlično trenje. I sama konstrukcija penje bila je korak naprijed.

 

 

 

 

th1985 U SAD u Charles Cole ustanovljuje firmu 5.10. Njihov model Anasazi prvi put koristi sintetski materijal za gornjište zbog čega se penjačica više ne rasteže, a tu je i znana “Stealth Rubber” guma odlične kvalitete.

 

 

 

 

th (1)1996 La Sportiva izbacuje model Mirage. Prvi asimetrični model penjačica unaprijed oblikovan tako da omogućava bolji pritisak u predjelu vrha prstiju. Danas sve više modela ide u tom pravcu.

 

 

 

 

th (2)2003 Mad Rock dobiva nagradu za svoj  model Hooker . Peta je oblikovana tako da mali bridovi od gume olakšavaju kačenje pete ( hooking ).

 

 

 

th (4)2010 Rock pillars izbacuje model Ozone koji koristi tzv 3D Force sistem . Penjačica je oblikovana tako da gumena traka u prednjem dijelu obavija penjačicu na način da pritisak cijelo vrijeme usmjerava na prednji unutarnji dio. Upravo onaj dio koji najviše koristimo pri stajanju na male stopinke

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top