20.06.2018
Najnovije vijesti

Povijest penjačica

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i modela penjačica. Svatko si bira prema nekom afinitetu: proizvođaču, modelu, boji , namjeni, cijeni. Uglavnom svatko može naći odgovarajući model.

Prve penjačice izradio je Pierre Allain 1947 godine tako što je na tenisice za košarku nalijepio gumeni potplat za bolje trenje.

super-grattonIpak prave moderne penje pojavile su se 1968 kada je firma EB na tržište izbacila model Super Gratton. Bile su to najbolje penjačice tog vremena i prve prave penje za penjanje na trenje. Tko se još sjeća zelenih Pjeralenki i plavih EB jki. Tada se nije reparirala guma i potplat jer oni su bili tako tvrdi da su bili gotovo neuništivi. Veći je problem bio gornjište od platna koje se deralo i trebalo ga je stalno krpati.

 

 

 

 

fire1980 tvrtka Boreal radi revoluciju svojim modelom FIRE . Po prvi put pojavljuje se prava “španjolska guma” koja omogućava odlično trenje. I sama konstrukcija penje bila je korak naprijed.

 

 

 

 

th1985 U SAD u Charles Cole ustanovljuje firmu 5.10. Njihov model Anasazi prvi put koristi sintetski materijal za gornjište zbog čega se penjačica više ne rasteže, a tu je i znana “Stealth Rubber” guma odlične kvalitete.

 

 

 

 

th (1)1996 La Sportiva izbacuje model Mirage. Prvi asimetrični model penjačica unaprijed oblikovan tako da omogućava bolji pritisak u predjelu vrha prstiju. Danas sve više modela ide u tom pravcu.

 

 

 

 

th (2)2003 Mad Rock dobiva nagradu za svoj  model Hooker . Peta je oblikovana tako da mali bridovi od gume olakšavaju kačenje pete ( hooking ).

 

 

 

th (4)2010 Rock pillars izbacuje model Ozone koji koristi tzv 3D Force sistem . Penjačica je oblikovana tako da gumena traka u prednjem dijelu obavija penjačicu na način da pritisak cijelo vrijeme usmjerava na prednji unutarnji dio. Upravo onaj dio koji najviše koristimo pri stajanju na male stopinke

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top