24.06.2024
Najnovije vijesti
Reprezentacija 2014

Reprezentacija 2014

Izbornik Ivan Lisica objavio je vrlo opširan dokument u kojem analizira postojeće stanje unutar reprezentacije Hrvatske u sportskom penjanju, i iznio novi sastav te planove za narednu godinu.

Donosimo najvažnije dijelove :

Na osnovu rezultata te cjelokupne aktivnosti, i iskazane predanosti sportu  izbornik je sastavio ekipu koja može napraviti rezultatski iskorak u narednim sezonama.

Tako su se u timu A preostali jedino Borna Čujić ( SPK Pulfer ) te Vito Mužević ( Ri rock ),  dok je Lara Juriša ( PDS Velebit ) na “promatranju” do travnja 2014 ( Lara mora pokazati jasan napredak i motiviranost da se ozbiljno bavi natjecateljskim penjanjem) .

Izbornik je naglasio da je morao biti oštar u selekciji iz razloga što reprezentaciju u 2014 očekuje velik broj međunarodnih natjecanja u vrlo jakoj konkurenciji, a obzirom na skromna sredstva u ekipi se nalaze samo oni koji to mogu pratiti i ostvariti plasmane u TOP 15.

No iako ćemo u sljedećoj godini imati manji broj natjecatelja na Evropskim kupovima i kontinentalnim prvenstvima, cjelokupni broj članova mlade reprezentacije će porasti!

 

Naime, od sljedeće godine u našoj mladoj reprezentaciji okupiti će se  najkvalitetniji hrvatski penjači mlađi od 14 god. (godišta 2001.-2004.) . Planskim radom sa tom najmlađom ekipom cilj je oformiti jak bazični team koji će se  postupno pripremati kako bi najkvalitetniji među njima što spremnije dočekali sezone u kojima će se uključiti u najjača međunarodna natjecanja tj. ona na kojima nastupa Team A mlade reprezentacije.

Ovaj tzv. Team B će imati različit kalendar aktivnosti, a većim dijelom i način financiranja, u odnosu na Team A.

Na temelju navedenog, puni sastav mlade reprezentacije Hrvatske za 2014. godinu glasi :

TEAM A

Čujić Borna (97.god.)

Mužević Vito (97.god.)

+

Lara Juriša (97.god.) – na dodatnoj provjeri do kraja travnja 2014.

 

TEAM B

Brkić Lucija (04.god.)

Kmoch Lara (04.god.)

Rimac Niko (04.god.)

Piccini Vana (02.god.)

Čuljak Pia (02.god.)

Futivić Martina (02.god.)

Zoraj Jani (01.god.)

Zekan Fran (01.god.)

 

Važno je spomenuti da su članovi Team-a A selektirani isključivo za lead i(li) boulder natjecanja, a pravo  nastupa na međunarodnim speed natjecanjima mogu dobiti jedino ako ostvare postavljenu vremensku speed normu za svoje godište izmjerenu elektronički na jednoj ili na drugoj dužini standardizirane staze* i to uz prateći video zapis uspona. Isto se odnosi i za sve ostale naše penjače koji participiraju na državnim juniorskim speed natjecanjima, a imaju ambicije nastupiti na najjačim međunarodnim natjecanjima u ovoj disciplini iako nisu u trenutnom sastavu reprezentacije.

Važno:  nastup na PH u speedu je uz vremensku normu obavezan uvjet kojeg penjač treba ispuniti ako želi kandidirati za sastav u speed ekipi. U slučaju nenastupa zbog „više sile“ situacija se može dodatno razmotriti, tim više što se se rezultat na standardiziranoj stazi više valorizira nego rezultat sa PH.

*Potpuno standardizirana staza sa elektroničkim mjerenjem trenutno ne postoji u Hrvatskoj pa je za postizanje vremenske norme, potrebno putovati do one najbliže 15metarske koja se trenutno nalazi u Mitterdorfu (AUT). Ova situacija nije ni malo idealna ali je takva kakva je.  Nadamo se da će Hrvatska u dogledno vrijeme imati stazu ovakvog tipa, a dok se to ne dogodi ostaje mogućnost uvježbavanja speed-a u Zagrebu (Jankomir) ili Splitu (Visoka) koji imaju djelomično standardizirane 10metarske staze.

Speed vremenske norme po godištima za 2014.-tu:

Kategorija Staza 10m Staza 15m
Cure Dečki Cure Dečki
Youth B (99./00.) 7.5 sek. 6.4 sek. 12 sek. 9.5 sek.
Youth A (97./98.) 7 sek. 5.5 sek. 10.5 sek. 8 sek.
Juniori (95./96.) 6.5 sek. 5 sek. 10 sek. 7.5   sek

 

Važno je naglasiti da se postavljene speed vremenske norme ne odnose na Team B mlade reprezentacije jer su oni selektirani za nastupe u sve tri discipline i spomenute norme će se odnositi na njih tek kada dođu u Youth B godište tj. pri ulasku u Team A.

 

Stanje seniorske reprezentacije

Obzirom na trenutno stanje i prioritete aktivnosti seniorske reprezentacije su zamrznute do daljnjeg.  Pri tome se vodilo računa o broju aktivnih seniora, konkurenciji na natjecanjima i sl.

Osnovna ideja je usmjeriti sva sredstva i snage u postojeći mladi team koji ima perspektivu a ne samo zadovoljavati formu kako je to često bilo u prošlosti.

 

1012870_641189452559849_1574741730_n

 

 

 

 

2 comments

 1. Filip Loparić

  Pozdrav Liji.

  Imam jedno pitanje, a to je: da objavi neke kriterije ili približno napiše, koji su to za odabir selekcije za team reprezentacije. Mislim da interesira sve da znamo u kojem pravcu i šta raditi sa mladima. Onda ću kasnije moći komentirati da li je nešto ok ili nije.

  Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

 2. Filipe, cijeli moj dokument o reprezentaciji je poslan i na tvoj mail (kao treneru nekih iz ekipe) istovremeno kada i ostalim trenerima, roditeljima i clanovima komisije. Ako ga nisi dobio javi se pa cu ga proljediti opet…

  P.

  Lija
  (le_lisic@yahoo.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top