26.04.2024
Najnovije vijesti
Skoro prvi Hrvati na Jurgovu

Skoro prvi Hrvati na Jurgovu

Prije tjedan dana, Pevec, Pečenec, Jani i ja planirali smo odlazak na Kupljenik, penjalište u blizini Bleda, svježe nahvaljeno od Alana Križanića i ekipe koja je tamo bila tjedan ranije.

S obzirom da su sve vremenske prognoze upućivale na hitnu promjenu odredišta želimo li izbjeći potop Biblijskih razmjera, a povratnik Pečenec je zazirao od rupica osunčanog Pokojca, pokupili smo crash padove i krenuli put najvećeg granitnog bolderišta u Sloveniji, Jurgova iliti „Malog Magica“.

Autoput za Krapinu, granica, autoput za Maribor, odvajanje prema Celju, silazak u Slovenskoj Bistrici i dalje asfaltiranim cesticama kroz sela prema podnožju Rogle …sve vođeni GPS-om prema koordinatama očitanim na https://27crags.com/crags/jurgovo ….jedino što GPS ne predviđa mogućnost odrona i klizišta. Uglavnom, prvo je falilo pola ceste, ali je postojao svojevrsni detour za izbjegavanje nesaniranog dijela klizišta, a onda… onda su Filip,Ivan i Jani izašli iz auta i pješice prešli preko „instalacije“ gdje je nekoć bila makadamska cesta, a sad… bitno je na kraju samo to da sam Škodu sigurno i neoštećenu prevezla i provezla i dan kasnije vratila Edi (još jednom ti Edo hvala).

Parkirali smo kraj lugarnice, na šumskom odvojku desno od žičare, i krenuli tražiti bouldere. Šuma je lijepa i pregledna. Nije bilo ni posebno mokro, ali je strmo i zahtjevno za kretanje (preporučam visoku cipelu, zglobovi su odradili ekstreman trening taj dan) i u šumi ne postoje jasno vidljive stazice nego se krećete, ako ste znalac vjerojatno pravocrtno, ali ako ste „first timeri“ poput nas, nesigurnim dijagonalama. Usporedba s Magic Woodom nije potpuno bezveze: boulderi su (checked), granitni su (checked), u šumi su (double checked), postoji čak i riječica i Jurgovo „Bruno“ ( samo se zove „Mona Liza“). I magično je na svoj način.

Dok smo polako pronalazili prve bouldere, utvarali smo si da smo prvi Hrvati na Jurgovu. Kasnije smo saznali da su ipak već bili i prije nas, ali tada nas je zabavljalo što smo tamo i što možda prvi nešto slatko otkrivamo. Penjalište je prilično „djevičansko“ što osim svojevrsnog šarma znači i da je korisno ponijeti četku, jer iako su na web slikama boulderi potpuno očišćeni, u zbilji je slika malo „mahovitija“. Sigurno je tome pripomogla ovako kišna godina, jer nismo stekli dojam neodržavanog penjališta (na nekim mjestima gdje je ispod bouldera strmina, vješto su granama napravljena mala sidrišta). Osim jednog izoliranog i nešto niže niz cestu i već spomenute Mona Lize na rijeci ispod cestice, ostali su boulderi grupirani i, kad ih jednom nađete, brzo dolazite od jednog do drugog.

Težinom su najbrojnije šestice i sedmice, neke potpuno nezanimljive, druge izuzetne, a ima i nekoliko motivacijskih osmica od kojih je Ivan za prvi put izabrao Angry Birds 8a. Vrlo zanimljiv i vrlo tehnički boulder s čudesnim dinamikom na kraju ( odgledano u jednako čudesnoj izvedbi Jerneja Krudera u video beti). Svo troje se na ovom istraživačko-penjačkom izletu zabavilo u Osamljenom Bin Ladenu 6b+, Vodnom polžu 6c, Zatišju pred nevihto 7a, a dečki su riješili i Traversu 6b+ i Jonny Casha 7b. Jani je tamo za igru bila malo prekratka. Tako je to s granitnim boulderima. Gdje ima za primit nešto ima, gdje nema, nema ništa.

Do Mona Lize smo pregazili hladnu rječicu u sumrak, jer vuklo nas je tamo pošto-poto (pa i po jedne mokre hlaće na kraju) ,i penjali uz svjetlo čeonih lampica, a do auta se vratili kisnući pod još jednim ljetnim pljuskom.

Nakon kratkog vijećanja, odlučili smo natrag ne voziti istim putem, nego nastaviti gore na Roglu i preko Zreča na autocestu. Napravili smo 15km više na povratku, ali je manje makadama i tamo gdje je je bitno bolji i nema sumnjivih konstrukcija i klizišta ali ima nešto više zavoja jer se prvo morate s jedne strane uspeti na Roglu, a zatim se spustiti. Eto, tek da znate da postoji i ta opcija. Mislim da je put preko Slovenske Bistrice kojim smo došli generalno brži, ali je taj makadam trenutno u ozbiljno lošem stanju.

I ako ste planirali krpanje ovih dana, postolar u Domjanićevoj je do 31.8. na godišnjem.

Tamara Cesarec

jurgo

jurgovo1

jurgovo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top