26.04.2024
Najnovije vijesti
Oprez nije na odmet

Oprez nije na odmet

Nedavni incident koji se dogodio na penjalištu San Vito na Siciliji može poslužiti kao dobro upozorenje da oprez nikda nije na odmet. Naime austrijski penjač Stefan Rass bori se za život nakon pada s vrha smjera zbog odloma cijelog vršnog dijela stijene zajedno sa sidrištem! Znači incident kojem sami penjač ničim nije doprinio.
Iako sportsko penjanje smatramo sigurnim sportom, a zaspitana penjališta jednako tako sigurnim mjestima, ovo upozorava da se nesreće uvijek mogu dogoditi. Pogledajmo sidrište i mjesto na kojem se nalazi. Često neznamo, tko je zapravo opremio smjer i kakva su njegova znanja o tome.
Ponekad penjači u želji da “posao” obave čim prije, odnosno što više smjerova u kratkom roku,  naprave to nekvalitetno i na brzinu. Često u nedostatku dobrog i kvalitetnog materijala smjer naprave s onim što imaju ( prema tekstu samo u San Vitu zabilježeno je sedam sličnih incidenata u jednoj godini ). Iako je u Hrvatskoj većina penjališta dobro opremljena i ne bilježimo slične incidente treba imati na umu da čak i u jednom od naših najpopularnijih penjališta Kompanju u posljednje vrijeme svjedočimo da su neki noviji smjerovi napravljeni s komadom užeta ili je detalj ukopčati sidrište.  I zato oprez, pazite se, nemojte slijepo vjerovati svemu što vidite!
Naša Komisija za sportsko penjanje upravo je u izradi normativa te udžbenika za opremanje smjerova i trudi se situaciju koliko je moguće držati pod kontrolom. Naravno da to nije uvijek moguće i zato nije loše da se svi uočeni nedostaci javljaju ili Komisiji za sportsko penjanje ili autorima penjačkih vodiča. Iako nemamo fond iz kojeg bi se nedostaci popravljali, niti je itko za to posebno zadužen, bolje da se zna da problem postoji nego da se ignorira.

Link na orgnalni tekst : ovdje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top