16.07.2018
Najnovije vijesti
Dawn wall ispenjan

Dawn wall ispenjan

Vjerojatno nema ( ili ih je vrlo malo ) penjača koji ovih dana nisu pratili finalni pokušaj da Tommy Caldwell i Kevin Jorgeson konačno završe gotovo sedmogodišnji projekt u koji su uložili bezbroj dana i pokušaja. Samo ovaj završni pokušaj da se u jednom potezu bez vraćanja na zemlju cijeli smjer ispenje slobodno trajao je 19 dana. Svi sve znaju i sada se nema što za dodati osim da je to jedan od najvećih penjačkih poduhvata u povijesti ovog sporta. Teško je uspoređivati uspone jer svaki je nastao u svoje vrijeme i u drukčijim uvijetima, ali zasigurno ovaj je hjedan od najvećih i zato kapa dolje za viziju i izvedbu a ponajviše upornost i predanost kakva se danas rijetko nalazi.

Članak Planet mountain – odličan pregled : link

Da bi smo prosječnom posjetitelju bolder dvorana barem približno prikazali o čemu je riječ pokušat ćemo sa ovom usporedbom:

Zamislite tri Anića kuka jedan iznad drugog – to je otprilike trideset dužina.

U tih trideset dužina imamo cca sedam njih težih od 8b+ od čega su tri ocjenjene 9a ( Znači recimo The Core, Hotel Xaxid na Ospu te nekoliko Vizija , Corrida, Alcatraza, Vukowara i slično) no znatno su duže a neke idu i horizontalno.

Zatim narednih sedam težine od 7c+ do 8b ( Recimo Narikača u Kompanju , Rocket max , Reinini, Starfucker na Kalniku, Every hole  , Geronimo na Markezinoj, Priča za laku noć ). I ovih drugih sedam je znatno dužih

I na kraju još dvanaest dužina ocjene od 7b do 7c.

No ono što je najbitnije : većinom su to trad dužine znači bez spitova ili sa vrlo malo spitova samo na ključnim mjestima! Plus nema povratka na zemlju, spava se u portaledgeu i tako to … Dosad je nejteži multipitch bio ocijenjen sa 8c!
Dawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top