19.06.2018
Najnovije vijesti
Borna i Jani vrhunski …

Borna i Jani vrhunski …

Protekli  vikend dva su naša mlada penjača izvela vrhunske uspone. Radi se Borni Čujiću i Jani Zoraj. Borna u Paklenici a Jani na Kotečniku.

Krenimo sa trenutno ipak jačom vijesti:

U Paklenici je Borna popeo legendarni smjer Il Maratoneta ocjene 8b+. Smjer kojeg je legendarni talijanski penjač Maurizio Zanolla Manolo opremio i popeo davne 1987 dosad je nakon njega ispenjan samo pet puta uključujući Bornu ( Uroš Perko, Marko Lukič , Ivan Lisica i Quentin Castagnier) !
Totalni old school smjer vrlo je specifičan i osim kvalitete za njegovo ponavljanje potrebna je velika volja i odlučnost. Ocjena ne govori mnogo o zahtijevnosti ovog smjera.  Rijetko kad su  dobri uvjeti za uspon a hvatišta su toliko mala i oštra da su u danu moguća najviše dva do tri kvalitetna pokušaja. Ili je hladno ili prevruće i sparno, a često su ključna hvatišta mokra.
O povijesti smjera dosta je napisano prilikom uspona Ivana Lisice . Link: ovdje
Borna je za smjer trebao oko dvadeset ulaza u periodu od godine i pol. Probavao je smjer svakih nekoliko mjeseci po dan ili dva . Kvalitetno najčešće samo dan jer za drugi dan nije bilo kože.
Protekli vikend bio je onaj ključni. Nažalost u petak se spustila jaka kiša i ponovo smočila dio smjera. Neka hvatišta su bila mokra te gotovo sve stopinke na izlazu. Unatoč tome Borna je imao dva dobra ulaza. U prvom pokušaju je da bi izbjegao mokro hvatište promijenio kombinaciju što se nije pokazalo dobrim. U drugom se vratio na staru „betu“ ali opet je pao na samom izlazu iz smjera.  Koža je otišla nakon još dva pokušaja i za sljedeći dan gotovo da nije imao volje. Nevoljko je ostao i u nedjelju.

Taj dan prvi pokušaj bio je odličan. Pao je na samo gib od kraja teškoća. Zbog boli u prstima nije htio ponovo pokušati. No srećom tu su bili Igor čorko , Ivan Pevec te Siniša Škalec koji su dali podstrek za još jedan ulaz. U međuvremenu , samo 45 min nakon prvog pokušaja voda se probila kroz pukotinu u stijeni i gotovo zalila jedno od ključnih hvatišta. Srećom u navali adrenalina i odlučnosti da ovaj put popne smjer Borna to nije niti primijetio. Tako je i bilo: u epskoj borbi , bodren, unatoč boli u prstima uz maksimalni napor prolazi!
Kako je na svom blogu napisao ( link ) možda je ocjena i viša od 8b+, no Maratoneta se ne penje zbog ocjene. Taj se smjer penje zbog linije i samog značaja smjera. To je spomenik jednog vremena.

 

Na drugom pak kraju , točnije na Kotečniku blizu Celja Jani Zoraj ponovo ima odličan dan . Najprije je u drugom pokušaju popela smjer Divji mož ocjene 8a a zatim iz treće još teži smjer Specijalist za življenje ocjene 8a+ !  Za tako mladu penjačicu dvije osmice u danu su vrhunsko postignuće.

Obje ove priče pokazuju nam da u Zagrebu imamo dva odlična mlada talenta i sa veseljem isčekujemo ovogodišnju natjecateljsku sezonu kao i njihove dalje aktivnosti u prirodnim stijenama.

11174544_988035694575155_2781173816342203395_o

Jedan od ključnih grifova nakon dugog giba- umalo da ga voda nije potpuno zamočila…

 

11182328_988035644575160_4056066965915266331_n

Početni dio

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top