28.03.2024
Najnovije vijesti

Pokrivenik – novi top spot na Hvaru

Piše : Boris Čujić

Protekli tjedan austrijsko hrvatska grupa penjača na Hvaru je opremila preko dvadesetak smjerova na novom penjalištu u uvali Pokrivenik. No krenimo redom:

Cijela je akcija počela spontano nakon što mi je pod ruku došlo nekoliko fotografija uvale na kojoj se vide odlične stijene. Nakon malo istraživanja saznao sam da se radi o uvali Pokrivenik na Hvaru. Lokalnog asa Roka Roića upitao sam jeli mu lokacija poznata, a odgovor je bio da jest i da je to gledao prošle godine , te da bi moglo bit dobro. Fotke sam pokazao i svom prijatelju Heinzu Lechneru iz Austrije koji se oduševio na prvu. Plan je bio da ljeti krenemo u izvidnicu. No pred koji dan zove me Heinz i kaže : Mi idemo drugi tjedan ! Nakon vrlo kratkog uvjeravanja kod kuće , tj uvjeravanja moje gazdarice da sam u toj akciji nužan, priključujem se i ja.
I tako praktički na blef, kombi s četiri penjača ( Boris Čujić, Heinz Lechner, Christian Grubler, Michael Meisel ) i preko 200 spitova i sidrišta kreće put Hvara. Ono što nas je tamo dočekalo premašilo je sva naša očekivanja! Već dugo ( a opremio sam više stotina smjerova ) nisam vidio tako dobar ambijent i tako kvalitetan potencijal za penjalište. Zasigurno kada bude do kraja opremljeno može se svrstati među Top 5 u Hrvatskoj , a ambijentom možda i na prvo mjesto. Kvalitete stijene je većinom odlična ili vrlo dobra a moguće je opremiti kako lagane tako i vrlo teške smjerove.
Naravno ove priče nebi bilo da nije bilo Austrijanaca i njihove simpatije prema Hrvatskoj. Vrlo dobro znama da su opremili gotovo pola Istre ( Kompanj, Istarske …). I ovdje su gotovo sav početni materijal kupili vlastitim sredstvima, i to onaj najkvalitetniji: klinove na ljepljenje ili marine varijantu spitova. Dio materijala priskrbio je i lokalni as Roko Roić, koji je i osobno opremio jedan smjer.

Naša grupa bila je smještena u Velikoj Stinivi u izvrsnom ambijentu pansiona Apolo, odnosno bistroa Šer Zane gdje smo i odlično jeli. No stiniva nas ovaj put nije zanimala, nego gotovo opsjednuti rad na novoj lokaciji. U pet dana opremili smo 23 smjera od 15-30 m dužine. Kako su tamo već od ranije ( ? ) bili neki smjerovi ukupno ih je sada oko 25. No potencijala ima za još mnogo više! Postojeći smjerovi opremljeni su vrhunskim materijalom a počistili smo i posijekli pristupne staze.

Ono što je kod ovog penjališta posebno dobro jest mirna lokacija ( nema gužve , jer je van glavnih prometnica ) te orijentacija. Naime sektori su orjentirani i zapadno i istočno tako da je uvijek jedna strana u hladu. Postojeći smjerovi imaju ocjene negdje od 6a pa do 7c /c+ cca. Ocjene nisu još u potpunosti potvrđene jer se nije stiglo svaki smjer propisno popeti.
Vrlo praktično je i to što se u uvali gotovo pod samim stijenama od nedavno nalazi i mali kamp: Kamp Ivan ( 0913762003- 0913768450 ). Kamp radi od 01.06.

Za koji dan objavit ćemo i skicu penjališta.

Planirajte godišnji u Pokriveniku ! Pekli bumo ribe, radili smjerove, penjali se i družili … Cca 01.08 nova je akcija u planu

svi skupa

Christian Grubler, Heinz Lechner, Michi Meisl, Boris Čujić : Pokrivenik boys

pok 1

Sektor Viewpoint : ujutro sunce, popodne hlad

11041967_1058514977509612_3851822097179909316_o

Sektor Posejdon: ujutro hlad- kvaliteta vrhunska, potencijal ogroman.

karta

Pristup asfaltnom cestom…

pokrivenik3

Raj na zemlji …

kamp1

Kamp Ivan

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top