19.06.2018
Najnovije vijesti

Pokrivenik – novi top spot na Hvaru

Piše : Boris Čujić

Protekli tjedan austrijsko hrvatska grupa penjača na Hvaru je opremila preko dvadesetak smjerova na novom penjalištu u uvali Pokrivenik. No krenimo redom:

Cijela je akcija počela spontano nakon što mi je pod ruku došlo nekoliko fotografija uvale na kojoj se vide odlične stijene. Nakon malo istraživanja saznao sam da se radi o uvali Pokrivenik na Hvaru. Lokalnog asa Roka Roića upitao sam jeli mu lokacija poznata, a odgovor je bio da jest i da je to gledao prošle godine , te da bi moglo bit dobro. Fotke sam pokazao i svom prijatelju Heinzu Lechneru iz Austrije koji se oduševio na prvu. Plan je bio da ljeti krenemo u izvidnicu. No pred koji dan zove me Heinz i kaže : Mi idemo drugi tjedan ! Nakon vrlo kratkog uvjeravanja kod kuće , tj uvjeravanja moje gazdarice da sam u toj akciji nužan, priključujem se i ja.
I tako praktički na blef, kombi s četiri penjača ( Boris Čujić, Heinz Lechner, Christian Grubler, Michael Meisel ) i preko 200 spitova i sidrišta kreće put Hvara. Ono što nas je tamo dočekalo premašilo je sva naša očekivanja! Već dugo ( a opremio sam više stotina smjerova ) nisam vidio tako dobar ambijent i tako kvalitetan potencijal za penjalište. Zasigurno kada bude do kraja opremljeno može se svrstati među Top 5 u Hrvatskoj , a ambijentom možda i na prvo mjesto. Kvalitete stijene je većinom odlična ili vrlo dobra a moguće je opremiti kako lagane tako i vrlo teške smjerove.
Naravno ove priče nebi bilo da nije bilo Austrijanaca i njihove simpatije prema Hrvatskoj. Vrlo dobro znama da su opremili gotovo pola Istre ( Kompanj, Istarske …). I ovdje su gotovo sav početni materijal kupili vlastitim sredstvima, i to onaj najkvalitetniji: klinove na ljepljenje ili marine varijantu spitova. Dio materijala priskrbio je i lokalni as Roko Roić, koji je i osobno opremio jedan smjer.

Naša grupa bila je smještena u Velikoj Stinivi u izvrsnom ambijentu pansiona Apolo, odnosno bistroa Šer Zane gdje smo i odlično jeli. No stiniva nas ovaj put nije zanimala, nego gotovo opsjednuti rad na novoj lokaciji. U pet dana opremili smo 23 smjera od 15-30 m dužine. Kako su tamo već od ranije ( ? ) bili neki smjerovi ukupno ih je sada oko 25. No potencijala ima za još mnogo više! Postojeći smjerovi opremljeni su vrhunskim materijalom a počistili smo i posijekli pristupne staze.

Ono što je kod ovog penjališta posebno dobro jest mirna lokacija ( nema gužve , jer je van glavnih prometnica ) te orijentacija. Naime sektori su orjentirani i zapadno i istočno tako da je uvijek jedna strana u hladu. Postojeći smjerovi imaju ocjene negdje od 6a pa do 7c /c+ cca. Ocjene nisu još u potpunosti potvrđene jer se nije stiglo svaki smjer propisno popeti.
Vrlo praktično je i to što se u uvali gotovo pod samim stijenama od nedavno nalazi i mali kamp: Kamp Ivan ( 0913762003- 0913768450 ). Kamp radi od 01.06.

Za koji dan objavit ćemo i skicu penjališta.

Planirajte godišnji u Pokriveniku ! Pekli bumo ribe, radili smjerove, penjali se i družili … Cca 01.08 nova je akcija u planu

svi skupa

Christian Grubler, Heinz Lechner, Michi Meisl, Boris Čujić : Pokrivenik boys

pok 1

Sektor Viewpoint : ujutro sunce, popodne hlad

11041967_1058514977509612_3851822097179909316_o

Sektor Posejdon: ujutro hlad- kvaliteta vrhunska, potencijal ogroman.

karta

Pristup asfaltnom cestom…

pokrivenik3

Raj na zemlji …

kamp1

Kamp Ivan

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top