16.07.2018
Najnovije vijesti

Rupa u cikloni

Dalibor Plaščar , Narikača 8a foto: B. Čujić

Ovih dana kiša i jugovina doslovno nas zaj……. no protekli vikend ipak je donio penjivo vrijeme. Uvijeti su bili interesantni. Dok je u (pre) mokrom Kompanju bilo cca dvadesetak automobila, u isto vrijeme u suhim ( skoro potpuno ) Istarskim toplicama nikog !?
No krenimo s usponima: Jedan od penjivih smjerova bila je Narikača 8a koju su riješili Dalibor Plaščar i Siniša Škalec. Malo dalje u sektoru Katz Ivan Tomašek se poigrao s smjerom Parov Stelar 7c a Orsat Kratofil penje Moppi 7b+. Bilo je i drugih uspona a mora se priznati da je bilo podosta automobila ZG registracije ( KKK koalicija – Kalnik, Kompanj, Kotečnik). Kako je tko imao sreće s mokrom stijenom tako se i veselio…

U nedjelju bilo je nešto bolje, dio se ZG scene uputio put Istarskih toplica gdje Ivan Ljubičić rješava Waffengegner 7b a padaju i neki lakši smjerovi tipa 7a i 7a+ ( Saša Kmezić ).

Na udaru je i sve popularniji Brseč koji u nedjelju doživljava pravu invaziju, što na tom penjalištu obzirom na duge smjerove ( uzimaju vremena ) i podosta ekstenzija, zapravo i nije dobro. Penjalište je još u nastanku pa zapravo nema velikog broja urednih linija. Penjali su se sada već klasici : Miko Borić 7b, Mathilde 7a+…  Boris Čujić i Žarko Kaličanin u petak su ponovo bili aktivni glede novih smjerova. Tako je nastao Bodhi 7c? ( varijanta Point Breaka ) te budući mega klasik Jarilo ( * ) 7b , 50 m čiste uživancije .

 

 *Jarilo ( staroslavenski i starohrvatski bog ):
Po mitološkoj priči on je Perunov i Mokošin deseti sin, otet od Boga Velesa čim se rodio, za novu godinu (koja je starim Slavenima padala na zadnji mladi mjesec pred proljetnu ravnodnevnicu) te je odveden u podzemlje gdje je odrastao uz Velesove kćeri. Čim je stasao u snažnog mladića, a to je u božanskom svijetu za Boga vegetacije jako kratko vrijeme, on napušta Velesovo podzemlje u vlažnim korijenima Stabla svijeta, te se želi oženiti, a za ženu će zatražiti sebi jednaku djevojku. “Sinu” vrhovnog Boga jednog svijeta, ravnopravna je samo kćerka vrhovnog Boga drugog svijeta. I on tako kreće na put prema Perunovom dvoru. A da dođe do svog oca, za kojeg i ne zna da mu je otac, on mora proći cijelo Stablo, dakle, i kroz svijet ljudi i kroz svijet životinja smještenih u njegovoj krošnji. Njegov dolazak u naš svijet donosi proljeće – novu snagu, preporođenje vegetacije i radost života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top