19.04.2024
Najnovije vijesti
Sportsko penjanje – olimpijski sport !

Sportsko penjanje – olimpijski sport !

Na svojoj sjednici ordžanoj u Rio de Janeiru, Međunarodni olimpijski komitet donio je odluku da zajedno sa još nekoliko sportova u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020 uvrsti i sportsko penjanje!

Velika je to pobjeda Međunarodne sportskopenjačke federacije ( IFSC) koji je nakon duge borbe i višegodišnjih nastojanja uspio u svome cilju da sportsko penjanje postane Olimpijski sport.  Svakako odluka koja će doprinjeti razvoju ovoga sporta i njegovoj popularnosti, no vjerojatno i zauvijek ga promijeniti.

Sigurno će se promijeniti odnos naspram penjanja u medijima te  sportskim organizacijama. Poboljšati će se infrastruktura (barem u nekim zemljama), povećati podrška sportašima. S druge strane penjanje će privlačiti sve više ljudi, naročito u dvorane. Ali ako te predviđene mase krenu u prirodu što će se dogoditi? Pogotovo ako edukacija bude površna ili nikakva.
Penjanje će se promijeniti i na način da će sve više i više postajati sportom plastike i dvorana, te gubiti kontakt s onim iskonskim penjanjem po prirodnim stijenama. Pa  već danas nove generacije mladih natjecatelja zapravo više uopće ne penju u prirodi.
Ne mislim da je to loše, ali nameće nekoliko pitanja. Dali smo u trenutnoj postavi spremni za to?  Ima li takvo buduće penjanje više ikakve dodirne točke sa sadašnjim ustrojem? Imamo li struku koja će planirati olimpijske cikluse , voditi treninge? Spremiti i pripremati sportaše za Olimpijske igre u ostalim je sportovima prava znanost, i to rade profesionalci.
Želimo li ovu euforiju koja je trenutno nastupila pretvoriti u realnost u smislu stvaranja šansi da se i naši predstavnici pojave među budućim olimpijcima, HPS i Komisija za sportsko penjanje morat će već sutra početi razmišljati što i kako dalje.  Treba li oformiti neko posebno tijelo ili delegirati  stručnu osobu za pregovore i dogovore sa Hrvatskim olimpijskim odborom? Treba li mijenjati ustroj?

I na kraju komentar na sami format natjecanja koji je blago rečeno čudan. Naime natjecatelji ( samo dvadeset muških i samo dvadeset ženskih !?) će nastupiti u sve tri discipline ( brzinsko, težinsko, boulder) ali se dijeli samo jedna medalja za ukupnog pobjednika. Ova je odluka naišla na velike kritike među penjačima, obzirom da se danas gotovo 99% penjača specijaliziralo po disciplinama. Naročito ovo kombiniranje sa brzinskim penjanjem izaziva negodovanje. Dakle, tko želi na Olimpijadu morat će trenirati sve tri discipline i to vrlo žestoko da bi ušao među dvadeset odabranih. Bilo bi odlično ako MOO i IFSC unutar naredne četiri godine promijene ovaj loše zamišljeni format. No to će biti teško , odnosno može li IFSC sada kada je dobio prst odmah tražiti i cijelu ruku? Više o samom tehničkom aspektu te o procesu selekcije natjecatelja znati će se u ožujku 2017. Link

U svakom slučaju bravo za IFSC ! Nama na razmišljanje i čekanje da vidimo što će se dalje događati…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top