19.06.2018
Najnovije vijesti
Sportsko penjanje – olimpijski sport !

Sportsko penjanje – olimpijski sport !

Na svojoj sjednici ordžanoj u Rio de Janeiru, Međunarodni olimpijski komitet donio je odluku da zajedno sa još nekoliko sportova u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020 uvrsti i sportsko penjanje!

Velika je to pobjeda Međunarodne sportskopenjačke federacije ( IFSC) koji je nakon duge borbe i višegodišnjih nastojanja uspio u svome cilju da sportsko penjanje postane Olimpijski sport.  Svakako odluka koja će doprinjeti razvoju ovoga sporta i njegovoj popularnosti, no vjerojatno i zauvijek ga promijeniti.

Sigurno će se promijeniti odnos naspram penjanja u medijima te  sportskim organizacijama. Poboljšati će se infrastruktura (barem u nekim zemljama), povećati podrška sportašima. S druge strane penjanje će privlačiti sve više ljudi, naročito u dvorane. Ali ako te predviđene mase krenu u prirodu što će se dogoditi? Pogotovo ako edukacija bude površna ili nikakva.
Penjanje će se promijeniti i na način da će sve više i više postajati sportom plastike i dvorana, te gubiti kontakt s onim iskonskim penjanjem po prirodnim stijenama. Pa  već danas nove generacije mladih natjecatelja zapravo više uopće ne penju u prirodi.
Ne mislim da je to loše, ali nameće nekoliko pitanja. Dali smo u trenutnoj postavi spremni za to?  Ima li takvo buduće penjanje više ikakve dodirne točke sa sadašnjim ustrojem? Imamo li struku koja će planirati olimpijske cikluse , voditi treninge? Spremiti i pripremati sportaše za Olimpijske igre u ostalim je sportovima prava znanost, i to rade profesionalci.
Želimo li ovu euforiju koja je trenutno nastupila pretvoriti u realnost u smislu stvaranja šansi da se i naši predstavnici pojave među budućim olimpijcima, HPS i Komisija za sportsko penjanje morat će već sutra početi razmišljati što i kako dalje.  Treba li oformiti neko posebno tijelo ili delegirati  stručnu osobu za pregovore i dogovore sa Hrvatskim olimpijskim odborom? Treba li mijenjati ustroj?

I na kraju komentar na sami format natjecanja koji je blago rečeno čudan. Naime natjecatelji ( samo dvadeset muških i samo dvadeset ženskih !?) će nastupiti u sve tri discipline ( brzinsko, težinsko, boulder) ali se dijeli samo jedna medalja za ukupnog pobjednika. Ova je odluka naišla na velike kritike među penjačima, obzirom da se danas gotovo 99% penjača specijaliziralo po disciplinama. Naročito ovo kombiniranje sa brzinskim penjanjem izaziva negodovanje. Dakle, tko želi na Olimpijadu morat će trenirati sve tri discipline i to vrlo žestoko da bi ušao među dvadeset odabranih. Bilo bi odlično ako MOO i IFSC unutar naredne četiri godine promijene ovaj loše zamišljeni format. No to će biti teško , odnosno može li IFSC sada kada je dobio prst odmah tražiti i cijelu ruku? Više o samom tehničkom aspektu te o procesu selekcije natjecatelja znati će se u ožujku 2017. Link

U svakom slučaju bravo za IFSC ! Nama na razmišljanje i čekanje da vidimo što će se dalje događati…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top