24.06.2024
Najnovije vijesti

Ajmo na Vaganac !

Predstavljamo novije, odlično penjalište koje se nalazi na Vagancu iznad Paklenice. Uredili su ga austrijski penjači pred otprilike dvije godine.
Skice i opisi nigdje nisu objavljeni pa je penjalište manje poznato i slabije posjećeno. Prava šteta, jer se radi o odličnom penjalištu i vrhunskom ambijentu sa lijepim pogledom prema Velebitu i Starigrad Paklenici.

Penjalište može biti odlična alternativa kada je u Klancu Paklenice gužva, a kako je van granica parka ne plaća se ulaz. Obzirom na položaj temperatura je nešto niža nego u Klancu, a cijelo vrijeme puše i lagani povjetarac.
Osim toga stijena je iza podneva u hladu tako da je idealna za ljetne mjesece.

Smjerovi su odlično opremljeni i vrlo su dugi , poneki i preko trideset metara, te većinom vrlo lijepi. Za svaki smjer potrebno je minimalno dvanaest kompleta. Većinom su okomiti i zahtijevaju dobru tehniku, naročito nogu. Ponegdje i jake prste. Ocjene još nisu u potpunosti potvrđene.
Stijena je oštra, pa je agresivna prema koži na prstima ali i penjačicama. To svakako ne umanjuje užitak penjanja na ovom nesvakidašnjem penjalištu.

U blizini se nalazi još nekoliko sektora sa laganijim sportskim smjerovima koje su uredili švicarski penjači ( nedostaju podaci, potrebno istraživanje ) ali i nekoliko dužih smjerova koje je opremio P. Pezzolato.

Pristup: Iz Starigrad Paklenice cestom za Veliko Rujno sve dok se nakon sedla cesta malo ne položi. Sa desne strane je tabla koja upućuje na Mali Vaganac. Nedaleko nakon table, sa lijeve strane je mali prostor za parking koji se koristi i za obilazak adventure parka ( rope corse ). Tu počinje staza koja je ponegdje markirana čovuljcima (malim kamenim piramidama) i vodi desno gore u pravcu stijene. Pristupa ima za cca 5. min. Stijena je dobro vidljiva sa ceste.
Uživajte !

1. Gong (P. Pezzolato,S.Gojak), 6b , 3 cuga
2. ? (nečitljivo ime ),  7b+ / 7c cca
3. Fisch oder Fleisch , 7a+
4. Lustiges wasser , 6b
5. Kiss me , 7b/b+
6. Spirit of rock , 8a+ (P)
7. Barić draga , 7c/c+
8. ……… Dream , 7b ?
9. Angel dance, 7b
10. E.U. , 7a+/b ?
11. Silver rider , 7a
12. Cialis , 7a
13. A great day , 6c
14. Summertime , 6b
15. P.
16. P.

vaganac

vag

 

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top