19.04.2024
Najnovije vijesti
ZG naj u 2014

ZG naj u 2014

Kako je kraj godine pred nama vrijeme je da se prisjetimo i nekih najznačajnijih dostignuća ZG scene u 2015. Uredništvo se unaprijed ograđuje od eventualnih propusta koji su mogući obzirom na nedostatak informacija.
U ovom pregledu bili smo kritični i izdvojili smo samo one rezultate koji bi i na međunarodnom planu bili interesantni. Naime u Hrvatskoj se i dalje veličaju usponi u rangu francuske sedmice što je naravno lijepo, no vrlo dobro znamo da danas u svijetu niti 8a nije neki rezultat.

U sportskom penjanju u protekloj godini ponajviše se ističu dva imena : Jani Zoraj te Borna Čujić.

Barbarella 6c+

Jani

Jani Zoraj, 2001-11-05: Jani je cijelu godinu bilježila napredak i podizala nivo svoje forme na višu razinu. Ponajprije odličnim usponima u domaćim stijenama te susjednoj Sloveniji. Najprije Jogonanda 7c a zatim i Alkotest 7c+. Cijeli taj marljivi rad zaokružila je na samom kraju godine kada je u Španjolskoj popela smjerove ocjene 7c na pogled te 8a red point što je ujedno i najmlađi hrvatski 8a. Jani je penjala i boldere te je tako u Magic woodu popela i boulder težine 7b. Kao i kod svih mladih penjača lista popetih smjerova bila bi i duža da oni veliko dio svoga vremena ne “odrađuju” natjecanja. Tako je i sa Jani. Ove godine odlična je bila na Regionalnom kupu gdje je osvojila ukupno prvo mjesto u svojoj dobnoj kategoriji. Naravno na domaćem planu je neprikosnovena. Izvrstan rezultat ostvarila je i na Youth climbing color kupu u Imstu gdje je bila druga. Slijedeće godine očekuje ju po prvi puta nastupanje u kategoriji Youth B na internacionalnoj razini.

l2

Borna

Borna Čujić, 1997-06-03 : Već nekoliko godina u vrhu našeg sportskog penjanja stalno probijajući lokalne barijere. Tako je bilo i u protekloj godini. Najprije je početkom godine kao tek drugi hrvatski penjač popeo smjer ocjene 8c ( Strelovod ) da bi nakon toga nastavio sa uspješnim usponima u prirodi. Najprije flash smjera 8a, a zatim u uspon na pogled u smjeru te težine ( vjerojatno jedini HR penjač koji je tu ocjenu sajtao u Mišjoj peči). Tu su i brojni usponi u smjerovima ocjene 8a+ te 8b ( sec. go). Ove se godine Borna upisao i u listu rijetkih HR penjača koji su popeli boulder smjer ocjene 8a. Kao i Jani i Borna je odradio velik broj natjecanja. Okitio se titulom seniorskog prvaka države u bolderingu a odlične je plasmana ostvario i na natjecanjima Evropskog kupa te na Evropskom prvenstvu u bolderingu ( 12. mjesto). Slijedeće godine po prvi puta čekaju ga nastupi na svjetskim seniorskim natjecanjima.

 

Od ostalih penjača ZG scene na višem nivou ostao je Ivan Pevec sa dva uspona ocjene 8b dok su 8a popeli još samo rijetki ( Jura Govorčin, Luka Tambača, Dalibor Plaščar, ? ) . Nemamo previše informacija što je radio Marko Rožman no zna se da i dalje penje na visokom nivou. Od ženskih uspona osim Jani tu je Inga Patarčić s usponom ocjene 7c+. Treba svakako istaknuti i Laru Kmoch koja je sa svojih deset godina popela smjer ocjene 7a+/b ( Ajkulica) . I ona je vrlo uspješna na natjecanjima Regionalnog kupa. Osim nje i Jani treba spomenuti i Piu Čuljak koja je također bila konkurentna na RCC natjecanjima.

naslovna

Pevec

 

Od ostalih značajnih zbivanja tiče svakako treba spomenuti i preseljenje/otvorenje nove boulder dvorane Fothia Velesajam. Tu su naravno i tradicionalno vrlo posjećena natjecanja BLOK lige te SHL lige. Tu treba pridodati i natjecanja za Hrvatsko slovenski ledni pokal. Naravno skromni doprinos razvoju scene dala je i stranica Zagreb climbing.

 

1941343_10152067740764538_620935575_o

Rene

 

Što se alpinizma tiče usponi izvedeni tokom 2014 nisu bili na nekom svjetskom nivou odnosno niti na nivou hrvatskog alpinizma iz ranijih godina. Penjalo se u Alpama, održan je logor u skupini Gesause te tradicionalni skup Glavno da se klajmba. Održan je i zimski kamp na Prenju. Tu je i BWSC na kojem u velikom broju sudjeluje i ZG scena. Nešto kvalitetnije ture odradio je Rene Lisac te kasnije stradali Krešimir Milas. Tu je naravno i uvijek aktivni Domagoj Bojko. Nažalost tu su i one tužne vijesti a najgora od njih je ona da smo izgubili Krešu Milasa.

 

 

 

U nadi da će 2015 biti još uspješnija i bolja te bez tužnih vijesti srdačno vas pozdravljamo i “nemojte kaj zamerit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com

Scroll To Top